in

Zo gebruik je lijnenspel in je foto’s

Sanne van den Bosch

Zoals verkeersborden je de weg wijzen, leiden de lijnen in een foto de ogen van de kijker door de foto heen. Die leidende lijnen maken de foto dynamisch. Lees hieronder hoe je een lijnenspel in je foto creëert.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Lijnen zijn overal en in allerlei vormen: recht, rond, horizontaal, verticaal, diagonaal. Ze zorgen allemaal voor net een ander effect op de foto. Maar alle lijnen vertellen een verhaal. Bij een goede compositie vestigen ze de aandacht op het onderwerp en bepalen ze de sfeer van een foto.

Bekijk de Collectie Interessant Lijnenspel

Horizontale lijnen

Gebruik je horizontale lijnen in je foto, let er dan op dat ze daadwerkelijk horizontaal zijn. Het effect van de lijnen is weg als ze scheef lopen. Gebruik de hulplijnen op je camera om ervoor te zorgen dat ze recht lopen of trek de horizon achteraf recht met een bewerkingsprogramma. Wanneer een horizontale lijn door het midden van de foto loopt, snijdt het de foto in tweeën. Plaats je een horizontale lijn op een derde of twee derde van het beeld, dan benadruk je meer het onderwerp van de foto.

JWil

Verticale lijnen

In de portretstand benadrukken verticale lijnen de lengte van het onderwerp. Je kunt dan bijvoorbeeld een gebouw hoger en imposanter laten lijken. Fotografeer je verticale lijnen in de landschapstand, dan wek je het idee dat er meer is dan op de foto te zien is. Zeker als je halverwege de lijnen afbreekt. Je beïnvloedt op deze manier de uitstraling van de foto.

nak-kos

Diagonale en ronde lijnen

In tegenstelling tot horizontale en verticale lijnen die stabiliteit uitstralen, zorgt een diagonale lijn voor spanning en diepte in een foto. Neem de foto van sdanckaarts. De kettingen die diagonaal scherp en onscherp door het beeld lopen, maken de foto minder statisch. Mede door de close-up wordt je nieuwsgierig naar de omstandigheden waarin de foto is genomen. Net als bij de foto van rovinge vraag je je af waar de lijnen buiten beeld verder naartoe lopen. Ronde lijnen zijn weer sierlijk en creëren ruimte.

sdanckaarts
rovinge
Colourbex

Samenkomende lijnen

Lijnen die op een bepaald punt bij elkaar komen, geven een gevoel van afstand. Het lijkt alsof de lijnen in jacocanons foto oneindig doorlopen. Triple-t speelt met verschillende samenkomende lijnen van een gebouw en de reflectie daarvan. Wat het beeld, samen met het zwart-wit, abstract maakt.

jacocanons

Step up the game

Als lijnen op straat of in de natuur niet meteen zichtbaar zijn, kun je ook zelf lijnen creëren door je eigen standpunt aan te passen. Of speel ook eens met het contrast tussen verschillende soorten lijnen.

dimitri-m

Bekijk de basiscursus architectuurfotografie – oog voor het lijnenspel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Rook fotografeer je zo!

8x gratis software voor fotobewerking