in

Zo gebruik je presets in Lightroom!


5 oktober 2020, 08:32

Wil je een bewerking toepassen op duizend foto’s tegelijk? Dat kan in Adobe Lightroom en wij leggen het je uit!

Het inzetten van een preset op een foto naar keuze is eenvoudig. Selecteer je foto en kies je preset uit de lijst. Dit gebeurt allemaal in de module Ontwikkelen, de plek waar de bewerkingen van foto’s gedaan worden.

Het nadeel voor presets van werken in de Ontwikkelmodule, is dat je je preset maar op één foto tegelijk kunt toepassen. Wil je je ruisreductie-preset dus op honderden foto’s toepassen, dan zou je dat dus één voor één moeten doen. Weg tijdswinst …

Wist je dat je presets voor een batch-foto’s kunt inzetten? Dit kan niet in de Onwikkelmodule, maar wel in je Bibliotheek!

Stel: je hebt je ISO-presets aangemaakt. En je database met foto’s zit wellicht al vol met honderden, duizenden of tienduizenden foto’s. We gaan uit van dit scenario: je wilt op al je foto’s in je collectie die met een iso-instelling van 6400 gemaakt zijn én met een bepaalde camera, een gemaakte preset toepassen, zodat in al die foto’s de ruis als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Welke foto’s wil je aanpassen?

Schakel naar de Bilbiotheek-weergave en schakel de Rasterweergave in met de sneltoets G op je toetsenbord.

Kies in je mappenstructuur aan de linkerkant, met welke map je wilt gaan werken. In ons voorbeeld willen we alle foto’s die we hebben, gebruiken. Daarom kiezen we voor de hoofdmap die bij ons de naam Lightroom Interne HDD heeft. Deze map selecteren we door erop te klikken.


We gebruiken de map ‘Lightroom Interne HDD’, waarin zich ruim 27.000 foto’s bevinden.

Bibliotheekfilter

Binnen onze hoofdmap willen we nu alleen die foto’s gebruiken, die gemaakt zijn met iso 6400 en met een bepaalde camera: de Nikon D610. Al die foto’s willen we straks gebruiken om daarop met één klik de ruis te reduceren met de voorinstelling die we gemaakt hebben.

Om tot de juiste selectie foto’s te komen, maak je gebruik van het Bibliotheekfilter. Dit hebben we in hoofdstuk 3 ook al gebruikt. Je vindt het in de smalle balk boven je miniaturen. Kies voor Metagegevens.

Het Bibliotheekfilter opent zich en kent vier kolommen. De eerste kolom wijzigen we in ISO-snelheid.


ISO-snelheid wordt ons eerste filter.

Filters bepalen

Nadat je de kolom hebt gewijzigd in ISO-snelheid, zie je in die betreffende kolom een heel overzicht van welke iso-instellingen er allemaal in je foto’s voorkomen. Zoek naar ISO 6400 en selecteer deze waarde. Dankzij ons filter blijven er nu nog 1233 foto’s over.


Onze hoofdmap kent 1233 foto’s met ISO 6400 als instelling.

Nu we de eerste kolom ingesteld hebben, kiezen we in de tweede kolom voor de optie Camera.


Camera wordt ons tweede filter, in de tweede kolom.

Nu je deze kolom op het filter Camera hebt gezet, zie je al je gebruikte camera’s waarmee je ooit een foto gemaakt hebt op iso 6400. Wij wilden onze foto’s van de D610. Deze zoeken we op in de lijst, en het getal erachter laat zien dat er 848 foto’s zijn gevonden die én dus met deze Nikon D610 én op iso 6400 gemaakt zijn.


Maar liefst 848 foto’s voldoen aan de criteria.

Selectie

Kolom 3 en kolom 4 laten we staan op Alle. Een verdere verfijning van de criteria is niet nodig. We hebben immers alle foto’s gevonden die we wilden hebben. Uit deze 848 foto’s willen we nu in één keer de ruis verwijderen, door gebruik te maken van onze eerder gemaakte preset.

Selecteer alle foto’s die nu nog in de weergave staan. Dit kun je doen door de sneltoets Ctrl+A (Windows) of Cmd+A (Mac) te gebruiken. Het kan ook door in het menu Bewerken te kiezen voor Alles selecteren.


Selecteer alle foto’s in de weergave.

Preset gebruiken

Kijk nu naar de rechterzijde van je scherm. In het paneel Snel ontwikkelen vind je het kopje Voorinstellingen. Direct daarachter vind je een uitklapmenu. Kies in dat menu de preset die je nodig hebt. In ons geval is dat de voorinstelling met de naam ISO 6400 die in onze map ISO Presets staat.

Als je nu op de preset van je keuze klikt, wordt die toegepast op alle geselecteerde foto’s. In het voorbeeld dat wij gebruiken, wordt op deze manier uit 848 foto’s de ruis op de optimale manier verwijderd.


De voorkeursinstelling van onze keuze passen we toe op alle geselecteerde foto’s.

Je hebt nu dus geleerd hoe je heel gemakkelijk op een snelle manier een kleine bewerking op een hele grote selectie aan beelden kunt toepassen. Je kunt zo door middel van presets complete fotoseries bewerken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Drie keer druppels

10 indrukwekkende documentaires die je als fotograaf echt moet kijken!