in

Zo gebruik je presets in Lightroom


25 mei 2020, 09:34

Lightroom heeft door het hele programma heen de mogelijkheid om zogenaamde voorinstellingen (presets) te bewaren en te gebruiken. Een voorinstelling is een aantal instellingen die je opslaat en een naam geeft, zodat je die instellingen met één klik weer kunt oproepen.

Wat zijn voorinstellingen?

Je kunt voorinstellingen maken in het Importeren-venster om je keuzes bij het importeren snel te kunnen oproepen. Je kunt voorinstellingen maken in de Bibliotheek-module bij de filters of voor het invoeren van metadata als NAW-gegevens, maar de bekendste voorinstellingen zijn toch wel die van de Ontwikkelen-module.

Er zijn zelfs allerlei bedrijven en individuen die dergelijke voorinstellingen te koop aanbieden, en Lightroom komt standaard al met een aantal voorinstellingen die Adobe gemaakt heeft. Bij deze cursus krijg je ook meer dan 60 presets gratis, verderop vind je instructies hoe je deze kunt downloaden.

Je vindt die voorinstellingen terug in het linker paneel, gegroepeerd naar het soort effect dat zo’n voorinstelling veroorzaakt. Bovenaan heb je een groep Favorieten, waarin je jouw meest gebruikte voorinstellingen kunt plaatsen. Rechtsklik op een voorinstelling en kies Toevoegen aan favorieten. Het beheren van die groepen doe je door op het plusje te klikken.


Via het plusje naast Voorinstellingen kun je bepalen welke groepen je te zien krijgt.

Voorinstelling toepassen

Een bepaalde voorinstelling toepassen doe je door er simpelweg op te klikken. Lightroom heeft ook de mogelijkheid om eerst te kijken wat zo’n voorinstelling doet. Als je de cursor boven een voorinstelling houdt zonder te klikken, laat Lightroom zien wat er zou gebeuren als je die zou toepassen.

Je kunt in de voorkeuren aangeven hoe Lightroom dat moet doen. Standaard laat Lightroom dit zien op het hele beeld, maar omdat dit processor-intensief is, kwamen er klachten van mensen die snel even het effect van een paar verschillende voorinstellingen wilden zien, waarop Lightroom zeer traag reageerde. Daarom kan je bij de voorkeuren ook instellen dat je het effect alleen op het kleine beeld in de Navigator linksboven wilt zien. Dat doe je bij het kopje Prestaties.

Als je even wilt kijken wat een bepaalde voorinstelling zou doen, houd je de cursor boven de naam van die voorinstelling. Afhankelijk van hoe je dat bij de voorkeuren hebt ingesteld, zie je het effect dan in de Navigator (zoals hier) of op het hele beeld.


Afhankelijk van je ingestelde voorkeuren, zie je in de Navigator al het effect van een preset.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 tips voor de mooiste kinderfoto’s

Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands camera of objectief?