in

Zo gemaakt: een konijnenportret met een fisheye-lens

Konijnen zijn zenuwachtige dieren, en je kunt ze dan ook het best in hun eigen omgeving fotograferen: hun hok. Dat hoeft niet altijd op een standaardmanier: je kunt ook een leuk effect proberen te creëren!

Met een heel sterk groothoekobjectief krijg je een speciaal effect: bolvorming. Dat kun je lang niet in elke dierenfoto goed gebruiken, maar soms werkt het wél leuk. Zo’n lens met die zo’n sterke bolvorming geeft, wordt ook wel een fisheye-lens genoemd. We vragen de maker van deze foto, Pascal Fielmich, om tips te geven om met zo’n objectief je huisdier te fotograferen.

Ken je huisdier

“Ik had bij het maken van deze foto net een nieuw fisheye-objectief en wilde dat graag eens testen. Een huisdier is dan vaak een goed onderwerp. Ik haalde de deur uit het konijnenhoek en kroop heel dicht op m’n konijn Snow voor dit aparte beeld. Snow is heel tam en niet cameraschuw, dus dichtbij komen was geen probleem. Zorg dat je je huisdier goed kent, zodat je weet hoe hij reageert als je hem nadert. Je wilt uiteraard geen angstige blik als je heel dichtbij kruipt.”

Geduld

“De belangrijkste tip voor het fotograferen van huisdieren: wees geduldig. Snow was heel rustig en deze foto was zo gemaakt. Maar een dier kan ook erg ongeduldig zijn of juist bang voor de camera. Laat het dan eerst heel rustig wennen aan jou. Ga bijvoorbeeld eerst zonder camera voor het hok zitten en neem wat eten mee. Zo raakt het dier steeds meer gewend aan jouw aanwezigheid en kun je uiteindelijk ook je camera erbij pakken.”

Omgeving

“Het is prachtig om de kop van jouw prachtige huisdier groot in beeld te brengen, daarom gebruikte ik hier dus die enorme groothoek. Maar je kunt ook juist een heel ander standpunt innemen. Neem bijvoorbeeld eens wat van de omgeving in je foto mee. Loopt het konijn bijvoorbeeld even los, dan kun je met een teleobjectief lekker ver van het dier af staan, en een deel van de groene omgeving in beeld brengen. Zo geef je nog meer verhaal aan je foto.”

Camera-instellingen

“Het mooiste is om de achtergrond wat zachter te maken met een groot diafragma. Dat kan zelfs bij een groothoekobjectief, zeker als ze zó dicht op het dier zit. Een bijkomend voordeel van een groot diafragma is dat je vaak ook met een kortere sluitertijd kunt werken. Daarmee voorkom je de bewegingsonscherpte van snel bewegende dieren. Kom je toch nog wat licht te kort, zet dan eerder je iso wat omhoog dan dat je de sluitertijd langer maakt.”

Pascal fotografeerde z’n konijn vanaf ongeveer 10-15 cm afstand met een fisheye-objectief.

Pascal Fielmich
Nikon D200 · ISO 100 · F 2,8 · 1/50 SEC · 10,5 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leica DG Vario-Summilux 25-50mm/ F1.7 ASPH

Straatfotografie in het donker – Zo pak je het aan