in

Zo krijg je gegarandeerd scherpe foto’s met autofocus


1 juni 2019, 09:55

Als fotograaf wil je natuurlijk altijd superscherpe foto’s maken. Tocht lukt dit niet altijd. We leggen je uit hoe je met behulp van je camera, gezond verstand en een beetje ervaring voortaan superscherpe foto’s maakt.

De ultieme scherpte is voor veel fotografen de heilige graal waarnaar ze altijd op zoek zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen kun je zeggen dat een foto altijd goed scherp moet zijn. Dit lukt niet altijd en vaak ligt de oorzaak van deze problemen bij het scherpstellen. In het autofocus-tijdperk waarin we leven vertrouwen fotografen blindelings op hun autofocussysteem. Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de AF-systeem is het goed om alle verschillende standen mogelijkheden te kennen. De meeste camera’s – zowel dslr’s als systeemcamera’s – hebben namelijk verschillende autofocus-standen, specifiek gemaakt voor verschillende fotosituaties. Als je deze kent, dan kun je per specifieke foto-situatie kiezen welke voor jou het beste werkt. Nu is het natuurlijk zo dat deze mogelijkheden bij iedere fabrikant en zelfs bij ieder model camera verschillen, dus in deze beschrijving spitsen we ons toe op de meest voorkomende voorbeelden. Daarbij is er het onderscheid tussen standen die te maken hebben met het autofocus-gebied en met de mogelijkheden om de focus op je onderwerp vast te houden of niet.

Bij de autofocussystemen in de meeste camera’s heb je de beschikking over één of meerdere scherpstelpunten, die je met knoppen of een joystick over je zoekerbeeld verschuift en zo de plek kiest die scherp moet zijn. Sommige camera’s hebben maar weinig van deze scherpstelpunten, maar andere camera’s weer heel veel verspreid over heel het beeld. Afhankelijk van (de aard en bewegelijkheid) je onderwerp is het ook erg belangrijk om de goede scherpstel-modus te gebruiken:

AF-S, Auto Focus Single (Nikon, Sony e.a.) of One shot (Canon)

Dit is de enkelvoudige autofocus stand, die na het half indrukken van de ontspanknop, eenmalig scherpstelt op het gewenste onderwerp en hier ook op scherp gesteld blijft. Deze stand wordt vooral gebruik voor statische onderwerpen, of onderwerpen die slechts langzaam bewegen. Deze stand heeft als voordeel dat je niet steeds opnieuw scherp hoeft te stellen wanneer je voor een andere kadrering kiest.

Carolovesmacro
Bij een foto als deze werkt de enkelvoudige AF-stand prima

AF-C, Auto Focus Continuous (Nikon, Sony e.a.) of AI servo (Canon)

Dit is de stand die vaak gebruikt wordt bij bewegende onderwerpen. Het autofocussysteem blijft in deze stand voortdurend scherpstellen op het gekozen onderwerp, wanneer je de ontspanknop half indrukt. Zo wordt je onderwerp ‘gevolgd’, waardoor je zeker bent van een scherp onderwerp onafhankelijk van de plaats in het beeld. Niet alle autofocussystemen zijn overigens even goed in dit ‘volgen’. Het ene systeem doet dit feilloos terwijl het andere systeem soms je onderwerp even kwijtraakt en weer terug moet vinden.

Burry
Bij het maken van dit soort foto’s is AF-C aan te raden

Daarnaast hebben sommige camera’s enorm innovatieve autofocus-standen, waarmee ze bijvoorbeeld in staat zijn te focussen op voorwerpen die ‘opeens’ in het beeld verschijnen of van links naar rechts het beeld kruisen. Deze functies zijn echter voorbehouden aan uitgebreide en daarom kostbare camera’s.

Algemene scherpte-tips

Ook zijn er meer algemene tips te geven als je op zoek bent naar écht scherpe foto’s. Zo is het natuurlijk enorm belangrijk dat je zorgt voor een adequate sluitertijd. Hier gaat het vaak mis. Een te lange sluitertijd zorgt vaak voor onscherpe foto’s, omdat je daarmee ruimte ‘geeft’ aan je onderwerp om te bewegen én tegelijkertijd de kans toeneemt dat je zelf je camera niet helemaal stil houdt. Afhankelijk van de situatie is het verkorten van de sluitertijd vaak de oplossing. Wordt je foto daardoor (te) donker, kijk dan naar het verhogen van je ISO-waarde of het vergroten van je diafragma (dus te kiezen voor een kleiner f-getal). Natuurlijk kun je ook fotograferen vanaf een statief, waardoor je toch scherpe foto’s kunt maken in combinatie met een lange sluitertijd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Top 10 steden in Europa om te fotograferen

Panasonic Lumix S1H – Eerste 6K systeemcamera!