in

Zo kun je foto’s snel beoordelen in Lightroom

Lightroom heeft verschillende manieren om je foto’s te beoordelen. Je hebt dus meerdere mogelijkheden om ‘het onkruid te wieden’, voordat je gaat bewerken. Dat kan namelijk met sterren, vlaggen en labels.

Het toevoegen van trefwoorden is belangrijk, maar het biedt niet echt goed de mogelijkheid om foto’s ook een soort rapportcijfer mee te geven. Je zou natuurlijk de trefwoorden Zeer goed, Goed, Matig, enzovoort, kunnen gebruiken om dit te doen, maar dat is onhandig omdat je dit trefwoord aan iedere foto apart moet toekennen. Gelukkig zijn er dus meer mogelijkheden.

Sterren

Sterren zijn rapportcijfers van 0 tot en met 5, die je zeer snel kunt toevoegen door op de cijfertoetsen 0 tot en met 5 te drukken. Uiteraard moeten er een of meer foto’s geselecteerd zijn en mag je cursor niet in een invoerveld, zoals een trefwoordveld, staan. Met de vierkante haken [ en ] kun je deze rating (zoals Lightroom het noemt) een stapje verhogen of verlagen, maar gewoon het gewenste cijfer intoetsen gaat sneller. Als Caps Lock is geactiveerd of als je de Shift-toets ingedrukt houdt, springt Lightroom ook meteen naar de volgende foto. Zo gaat het nog sneller. Gebruik sterren om de algemene kwaliteit van de foto aan te geven.

Deze foto heeft vijf sterren gekregen als ‘rapportcijfer’. Je ziet de foto hier in Loepweergave, zodat je hem goed kunt zien. Deze weergave en nog enkele andere weergaven bespreken we in het onderdeel ‘Foto’s bekijken en vergelijken’ van deze module.

Vlaggen

Een tweede methode om de kwaliteit aan te geven is met een Vlag. Druk je op de toets X (of menu Foto / Vlag instellen / Geweigerd), dan geef je daarmee aan dat je deze foto in principe niet goed genoeg vindt om te bewaren (Geweigerd). Je ziet een vlaggetje met een kruisje linksboven bij de foto. Je kunt die foto natuurlijk ook meteen weggooien door op de Delete toets te drukken, maar het werkt sneller om nu alleen X te typen en dan later alle afgekeurde foto’s te selecteren en in één keer weg te gooien (via het menu Foto / Geweigerde foto’s verwijderen).

Dat komt omdat je bij het weggooien nog een dialoogvenster krijgt met de vraag of je de foto alleen uit de catalogus wilt verwijderen, of ook het origineel op de harde schijf wilt weggooien. Met de toets P of door op het vlaggetje te klikken dat je in de linker bovenhoek ziet als je de cursor boven een foto houdt, selecteer je een bepaalde foto als keuze (menu Foto / Vlag instellen / Met vlag). De ‘P’ komt van Pick.

Dat zou je natuurlijk ook kunnen doen door die foto vijf sterren te geven, maar het idee is dat je Vlag met name gebruikt om de beste foto uit een groepje (vrijwel) identieke foto’s te kiezen. Die foto’s kunnen allemaal hetzelfde cijfer hebben, maar zo kun je er toch eentje uitkiezen als voorkeursfoto. Een andere toepassing is om binnen een selectie van bijvoorbeeld vijfsterrenfoto’s tijdelijk een kleinere selectie te kunnen maken om die foto’s af te gaan drukken of er een webgalerie of diavoorstelling van te maken.

Onder in beeld zie je de optie om een vlag aan de foto te hangen.

Kleurlabels

Als derde mogelijkheid kun je nog een gekleurd label aan een foto geven. Wat zo’n label betekent mag je zelf bepalen, dus ook dat zou je als een extra verfijning in het rapportcijfersysteem kunnen gebruiken. De meeste mensen gebruiken de kleurlabels echter op een andere manier, bijvoorbeeld: rood voor nog bewerken, groen voor volledig klaar, geel voor wel al bewerkt, maar nog niet helemaal af. Of om bepaalde typen foto’s meteen te herkennen, bijvoorbeeld een bepaalde kleur voor een HDR-foto.

Via het menu Metagegevens / Kleurlabelset / Bewerken kun je de labels een omschrijving geven. Vier van de kleurenlabels kun je met de resterende cijfertoetsen bereiken (6 = rood, 7 = geel, 8 = groen, 9 = blauw). Het kleurlabel Paars en de optie ‘Geen kleur’ kun je alleen via het menu Foto / Kleurlabel instellen toekennen, of door op de betreffende knop in de Werkbalk te klikken.

Via de werkbalk kan je overigens ook sterren en vlaggen toekennen. Dit moet je dan wel even aanzetten via het pijltje helemaal rechts in de werkbalk, want standaard zijn ze misschien niet zichtbaar. Je kunt kleurlabels ook gebruiken om bepaalde mappen extra te laten opvallen (in het linker paneel).

Kleurlabels (en sterren en vlaggen) in de praktijk. Hier wordt het paarse kleurlabel gebruikt om de ‘brackets’ van een HDR-programma mee te markeren. De eerste foto heeft zowel een groen label, als een vlag van vijf sterren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor het fotograferen in een dierentuin

Lange sluitertijden gebruiken voor avondfotografie