in

Zo maak je een portret buiten met natuurlijk licht


10 november 2019, 10:53

Bij portretfotografie is het belangrijk om te zien wat het licht buiten doet voor een portret! Het eerste wat je als portretfotograaf goed moet uitkiezen, is je locatie. Die moet aan een aantal specifieke eisen voldoen. Zo moet de locatie iets toevoegen aan je model. Een zwangere vrouw in een autowasserij kan, maar lijkt geen logische optie. Een bikinimodel in de duinen juist weer wel.

Locatie kiezen

Het klinkt misschien logisch, maar veel beginnende fotografen denken onvoldoende na over de plek waar ze hun model neerzetten. Als je naast een park woont, betekent dat zeker niet dat je iedereen daar ook mee naartoe kunt nemen. Neem voldoende tijd om diverse locaties in de buurt te ‘scouten’. Rijd een paar rondjes door de omgeving en je ontdekt vast een paar verborgen pareltjes.

Als je mensen fotografeert, is het belangrijk om de omgeving zo clean mogelijk te houden. Dat betekent zeker niet dat je alleen een zwarte muur gebruikt, maar wel dat je bewust let op elementen in de achtergrond. Bomen, rare reclame-uitingen of een vissenkom zijn allemaal elementen die het oog van de kijker afleiden van waar het eigenlijk om gaat: de persoon. Als het niet lukt alles weg te halen, kun je het ook oplossen door je diafragma wat meer open te zetten. Bij diafragma F 3.5, F 4 of F 5,6 wordt de achtergrond iets onscherper, waardoor je model – dat wel scherp is – de aandacht meer opeist.

Google Earth

Of kijk eens op Google Earth en vind die onontdekte zandvlakte vlakbij of die skatebaan vol graffiti waar bijna nooit iemand komt. Uiteraard zoek je nooit ter plekke met je model naar een geschikte plek. Tegen de tijd dat je aan fotograferen toekomt, is je model al zo chagrijnig van al het sjouwen en wachten dat er geen fatsoenlijke blik meer uitkomt. Maak tijdens het scouten met je telefoon wat snapshots van de plekken die volgens jou geschikt zijn. Zo kun je ze later nog eens terugkijken.

Direct zonlicht

Heb je eenmaal je locatie gevonden, dan is het zaak op het juiste tijdstip – lees: juiste licht en omstandigheden – te gaan fotograferen. Bij gebouwen staan doordeweeks vaak auto’s geparkeerd, maar in het weekend is het er leeg en uitgestorven. Op zondagmiddag is het filelopen in het bos, terwijl je daar op maandag alleen een verdwaald everzwijn tegenkomt. Zorg dat je die kennis paraat hebt.

Vooral het juiste licht is belangrijk. In bepaalde steegjes valt maar een kwartiertje per dag licht naar binnen. Laag zonlicht komt meestal natuurlijker over dan hoog zonlicht. Sowieso is zonlicht minder geschikt. Eigenlijk heb je als fotograaf het mooiste licht voor een portretfoto bij lichte bewolking. Doorat de zon eerst door de wolken heen moet schijnen, functioneren de wolken als een enorme reflector: ze verdelen het licht op je model, waardoor je geen harde schaduwen tegenkomt in het gezicht.

De zon gooit harde schaduwen en hoge contrasten over je beeld. Overigens kun je in de zon prima werken, zolang je een paar dingen in de gaten houdt. Zet allereerst je model nooit in de volle zon. Naast het grote contrast en de harde lijnen kijkt de persoon meestal diep ongelukkig doordat hij enorm moet knijpen met zijn ogen om überhaupt wat te zien. De beste zonnige portretten maak je bij tegenlicht. Aan de schaduwkant van de zon heb je relatief vlak licht en een mooi haarlichtje van de zon zelf. Probleem is wel vaak dat het gezicht te donker wordt.

Reflectiescherm

Te weinig licht op het gezicht kun je verhelpen door een reflectiescherm in te zetten. Houd dit scherm naast je camera en het zonlicht reflecteert diffuus terug in het gezicht van je model, dat er daardoor veel lichter en natuurlijker uitziet. Het scherm heft de hoge contrasten in het gezicht op.

Beweeg het reflectiescherm een beetje heen en weer en je ziet wanneer hij zijn werk het beste doet. Pas op met een zilveren en gouden reflectiescherm, die geven bij direct zonlicht snel een overdreven, blikkerig effect. Meestal is diffuus wit de beste optie. Bij fotozaken zijn meerdere schermen te koop, die je meestal gemakkelijk kunt opvouwen, zodat ze in je fototas passen.

Tip: Geen geld voor een duur reflectiescherm? Koop bij de bouwmarkt een plaat piepschuim van 1,19 euro. Opvouwen is alleen geen optie …


Roy Froma, royfroma.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Kijk de Zoom Academy LIVE Lightroom webinar terug

Review: Sony E 16-55mm F2.8 G