in

Zo maak je een sfeervol herfstportret!

Als fotografen zijn we gek op de herfst! De prachtige warme kleuren en het sfeervolle licht zorgen vaak voor schitterende plaatjes. Maar hoe maak je nu het perfecte herfstportret? In dit artikel geven we je handige tips!

De herfst is een heerlijk seizoen om eropuit te gaan en portretfoto’s te gaan maken. De natuur is op dit moment namelijk vol kleur. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

De juiste sfeer voor een herfstportret

Sfeer is enorm belangrijk in een goed herfstportret. Een goede sfeer zorgt er immers voor dat je foto echt die warme gezelligheid uitstraalt. Het is dan ook belangrijk dat je goed nadenkt over je foto. Je bent op zoek naar die warme kleuren, maar ook naar het goede licht, de juiste setting en ook bijvoorbeeld de juiste kleding van je model. Vraag je model om iets aan te trekken dat bij de herfst past en dat de warme herfstkleuren complementeert. 

herfstportret

Foto: Maaike Kampert – ISO 640 · ƒ/2.8 · 1/320s · 35mm

Omarm de regen!

Het weer in de herfst is lang niet altijd goed. Sterker nog, de herfst staat juist bekend om de grauwe, regenachtige dagen. Dat betekent echter niet per se dat je binnen moet blijven. Juist in de regen kun je geweldige foto’s maken. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met reflecties, of neem een paraplu mee als accessoire voor je portretten. De regen kan je foto een heerlijke ‘moody’ sfeer geven, maak daar gebruik van!

herfstportret

Foto: WillieK – ISO 250 · ƒ/2.8 · 1/100s · 200mm

Duik de studio in

Is het echt te slecht weer, dan kun je ook de studio in duiken. Zorg bijvoorbeeld voor accessoires of andere attributen waarmee je de herfstsfeer naar voren brengt. Een goed doordacht stilistisch portret in de studio kan dan net zo impactvol zijn als buiten.

herfstportret

Foto: Ha-Ve – ISO 100 · ƒ/7.1 · 1/200s · 85mm

Het juiste licht

Het juiste licht is belangrijk bij het maken van een herfstportret. Fel zonlicht past over het algemeen niet goed bij een herfstportret, omdat dat al snel aan de zomer moet denken. Beter kun je voor wat koeler, zacht licht gaan, iets dat perfect bij de herfst past. Ga dus op pad als de zon al wat lager staat, of op een ietwat bewolkte dag, dat levert prachtige beelden op.

herfstportret

Foto: richardterborg – ISO 640 · ƒ/2 · 1/125s · 50mm

De perfecte locatie voor een herfstportret

Er zijn een hele hoop locaties waar je een prachtig herfstportret kunt maken. Meestal gaan fotografen naar het bos, om de warme herfstkleuren van de bladeren mee op beeld te krijgen. Hiervoor heb je heus geen heel bos nodig dat prachtig gekleurd is. Een paar bomen of een goedgeplaatst bosje is vaak al genoeg. Heb je geen zin om de standaard herfstfoto te maken? Probeer dan eens een thema, zoals pompoenen of Halloween, of duik de stad in. Zeker op een wat regenachtige dag kan weinig daglicht en de lichten van auto’s en gebouwen in de steden echt voor een herfstachtige sfeer in je foto zorgen. Daarbij kun je met die lampjes prachtige bokeh creëren. 

herfstportret

Foto: rbroekhuijzen – ISO 160 · ƒ/1.8 · 1/125s · 85mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vogels en kleine dieren fotograferen in de tuin!

Nieuwe update Lightroom Classic (v13)