in

Zo maak je het: een foto met meerdere honden


10 november 2020, 08:34

Honden fotograferen is een vak apart, en dat is het fotograferen van meerdere honden al helemaal. Sandra Helsocht beheerst dit tot in de puntjes, en legt uit hoe ze te werk gaat.

Voorbereiding

“Hondenfotografie trekt mij aan, omdat honden zo onvoorspelbaar zijn en grappig uit de hoek kunnen komen. Ik begon hier al vroeg mee. Voor mijn eerste communie kreeg ik een Kodak Instamatic en mijn hondje was mijn vaste model. Nu werk ik met de Nikon D800 in combinatie met de Nikkor 70-200mm 2.8 VRII en ik maak gebruik van natuurlijk licht. Bij een groepsportret als deze komt een hoop voorbereiding kijken: datum prikken met de eigenaar, locatie zoeken, weersverwachting in de gaten houden, een ruwe schets maken van de compositie en accessoires regelen (appelkistjes in dit geval).”

Het resultaat van een goede voorbereiding, geduld én creativiteit.

Sandra Helsocht, Instagram @dogsandtailspetphotography

Compositie

“Deze foto heb ik gemaakt in opdracht van een Doodle-fokker. Omdat niet alle honden op hetzelfde moment aanwezig konden zijn, is dit een compositie van meerdere foto’s geworden.”

Eigenaar aansturen

“Geduld is de sleutel tot succes bij honden. De mooiste portretfoto’s komen vaak spontaan en ongedwongen tot stand. Laat de hond even hond zijn en dan komt het beste van hem boven! Op voorhand maak ik afspraken met de eigenaar over wat er van hem verwacht wordt. Ik stuur de eigenaar aan, zodat deze de hond in de positie zet die in mijn hoofd heb. Vaak vraag ik om tegen de hond te praten, zodat de oortjes omhoog gaan. Zelf maak ik ook vaak gekke geluiden waarmee ik dan een volle twee seconden (soms maar één!) de aandacht krijg en dé opname kan maken waarop ik had gehoopt, voordat de hond enthousiast op mij af rent … en dan beginnen we weer van vooraf aan!”

Vroege ochtend

“Deze foto is gemaakt in de bosrijke omgeving van Vlaams-Brabant. We begonnen in de vroege ochtend omdat er dan nog veel schaduw is en weinig mensen. Ik heb eerst een foto gemaakt voor de achtergrond. Daarna werd elke Doodle een aantal keer apart gefotografeerd. Er waren meerdere vrijwilligers opgetrommeld om de honden op afstand te houden, zodat ik samen met de opdrachtgever en nog een extra helpende hand de honden een voor een kon fotograferen.”

Bewerking

“Na het fotograferen van alle dieren begon de nabewerking in Photoshop. De achtergrondfoto heb ik opgeschoond door storende elementen weg te klonen. Elke Doodle heb ik nauwkeurig geselecteerd en laag voor laag vormde ik mijn eerste compositie met de onbewerkte foto’s. Daarna kon de afwerking beginnen. De halsbanden zijn weggewerkt en het contrast in de vachten heb ik wat verhoogd. Tot slot heb ik gewerkt met curves en heb ik color layers en gradients toegevoegd om het eindresultaat mijn eigen stempel te geven.”

Een van de afzonderlijke foto’s die deel uitmaakt van de compositiefoto.

Sandra Helsocht, Instagram @dogsandtailspetphotography

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je de beste productfoto’s? Vier tips.

Fotograferen als Corbijn