in

Zo maak je scherpere sportfoto’s23 november 2018, 11:16

Sportfotografie is beweging fotograferen. Dat is een hele uitdaging. Zo zorg je ervoor dat je sportfoto’s altijd scherp zijn.

Wanneer je je goed voorbereidt op de sport die je gaat fotograferen kun je beter inschatten hoe jouw onderwerp zal bewegen. Het helpt om van tevoren alvast na te denken over wat je graag in beeld zou willen vastleggen. Check ook van tevoren of je mag fotograferen bij de wedstrijd en vraag eventueel om toestemming bij de club of organisatie. Zorg er vervolgens zo voor dat je foto’s scherp zijn:

Continue focus

Een goede autofocus is belangrijk om snel scherp te stellen. Gebruik bij het fotograferen van sport de continue autofocus. Op deze manier hoef je niet steeds opnieuw met je camera te focussen, maar blijft hij constant gefocust wanneer je de ontspanknop half ingedrukt houdt.

Als je camera meerdere autofocuspunten heeft, kun je gemakkelijker scherpstellen. Kies daarvan één focuspunt uit, die ene waar je onderwerp zich bevindt, om te voorkomen dat de camera scherpstelt op een andere speler in de buurt.

abebe

Snelle sluitertijd

Om de bewegingen te bevriezen heb je een korte sluitertijd nodig. Hoe korter, hoe beter. Veel sportfotografen gebruiken een lichtsterke lens, omdat je daarmee met een korte sluitertijd kan fotograferen door het grote diafragma. Met een groter diafragma valt er meer licht op de sensor en kan je een snellere sluitertijd instellen. Fotografeer je een binnensport, dan zul je de iso-waarde omhoog moeten krikken om je sluitertijd korter te maken.

Panning
Je kunt experimenteren met de sluitertijd. Bij panning, waar je de ontspanner ingedrukt houdt en de beweging van je onderwerp volgt met je camera, kun je een langere sluitertijd instellen om de beweging en snelheid te benadrukken. Je onderwerp is dan scherp, maar je creëert een wazige achtergrond.

Rickkiewiet

Burst mode

In de burst mode kun je meerdere foto’s snel achter elkaar maken. Sommige camera’s kunnen 3 frames per second, andere 6 of 8. Zo is de kans dat er een goede, scherpe foto tussen zit groter. Let er ook op dat je een geheugenkaart hebt, die de snelheid ondersteunt. Als je geheugenkaart te traag is, zit je met regelmaat tussen het schieten door te wachten totdat je camera klaar is met het overschrijven van alle date uit de buffer naar je geheugenkaart en mis je wellicht een mooie actie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verbeterd alternatief – ON1 Photo RAW 2019

Cameratest iPhone X, Samsung Galaxy S9+ en Huawei P20 Pro | Smartphonetest