in

Zo maak je van je tuin een macroparadijs


5 mei 2020, 07:09

Er zijn een aantal tips waardoor je jouw tuin omtovert tot macroparadijs. Zo hoef je je tuin niet uit om prachtige diertjes vast te leggen! Dit zijn onze tips!

1 Zo min mogelijk gazon, paden en terrassen

Hoe minder grasveld en verharding, hoe meer insecten je aantrekt. Ze hebben voedsel, dekking en beschutting nodig en dat vinden ze niet in tuinen die grotendeels zijn verhard of voorzien zijn van een kortgeschoren grasveldje.


Een bijenhotel trekt direct meer insecten naar je tuin.

Foto: qanuk00.zoom.nl

2 Plant begroeiing die insecten aantrekt

Kies de juiste nectar- en waardplanten voor insecten en vlinders. Een vlinderstruik is prachtig, maar in een vochtig hoekje zijn ook brandnetels voedsel voor de rupsen. Plant inheemse struiken die bloeien (meidoorn, sleedoorn) en bessen (lijsterbes, Gelderse roos, hondsroos) of noten (hazelaar) dragen, als voedsel voor insecten en vogels.

3 Niet te netjes

Liever een (wilde) haag dan een geschoren heg. Liever een ruige bloemenweide dan een kort gazon (dat ook veel onderhoud vergt!). Maak (in de schaduw van bomen of struiken) een composthoop van dood (tuin)materiaal, gemaaid gras en keukenafval. Laat de composthoop zo veel mogelijk ongemoeid. Breng snoeiafval en takken niet weg, maar laat het achter op hopen of richels, want het is een belangrijke schuilplaats voor padden, kikkers en kleine zoogdieren.

4 Zorg voor water in je tuin

Water trekt veel dieren aan! Kikkers zitten op de oever in de zon, vogels komen drinken en badderen en libellen scheren boven het water. Leg bijvoorbeeld een natuurlijke vijver in je tuin aan. Bloeiende waterplanten als de gele lis, waterlelie en kattenstaart maken een vijver in je tuin extra aantrekkelijk.

5 Schep een warm microklimaat

Zorg voor enkele warme, kale plekjes in je tuin (open zand, stenen of stammen in de zon). Insecten warmen hier graag op en graafbijen maken er nestjes. Bouw een stapel- of keermuur op een warme plek in je tuin en plant struiken om de heersende zuidwestenwind tegen te houden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 Tips om een professioneel fotograaf te worden

De reden dat rood een lastige kleur is om te fotograferen