in

Zo richt je een thuisstudio in voor portretfotografie


1 maart 2021, 08:11

Fotograferen in een fotostudio is iets dat alleen professionals doen, toch? Nee hoor, helemaal niet. Het is namelijk prima mogelijk om thuis een fotostudio in te richten, ook als je weinig ruimte of weinig budget hebt. Hoe je dat doet, leer je in dit artikel!

Een fraai studioportret maken hoeft niet alleen weggelegd te zijn voor kapitaalkrachtige amateurs of veeleisende professionals. Ook als je weinig plek, geld of mogelijkheden hebt, kun je fotograferen in een studio. Die studio zal er waarschijnlijk wat anders uitzien dan die van een professioneel fotograaf, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk alleen om hoe het eindresultaat er uit komt te zien.

Improvisatie is een kunstvorm op zich. Schuw daarom niet de nodige improvisatie te gebruiken bij het inrichten van je eigen fotostudio. Zorg er natuurlijk wel voor dat die geïmproviseerde elementen niet in beeld te zien zijn.


Kun je je shoot niet op locatie houden, zoals hier in een kasteel? Thuis kan ook.

Roy Coumans, botafriko.zoom.nl
Nikon D750 · ISO 500 · F 1,8 · 1/160 SEC · 85 MM

Decor

De achtergrond van een fotostudio bestaat vaak uit een (geverfde) muur, een achtergrondrol of een groot doek. Dit zijn vaak speciaal op maat en voor dit doel gemaakte materialen. Je kunt dit echter ook een heel stuk eenvoudiger en budgetvriendelijker oplossen. Een muur is immers een muur en een achtergronddoek is prima te vervangen door een oud gordijn.

Ophangen is niet altijd even gemakkelijk, maar met een geïmproviseerde houten stellage of een waslijn lukt het ook. Want vergeet niet: het gaat erom dat er een achtergrond is, niet per se over wat die achtergrond precies is of hoe hij opgehangen is.

Andere decorstukken kun je prima ‘lenen’ uit je eigen huis. Heb je een stoel nodig? Pak die uit de keuken! Wil je bloemen gebruiken? De vaas met ruikers op het dressoir beneden is een prima kandidaat. Ga zo maar door. Je huis staat vol met potentiële decorstukken, dus schroom niet die allemaal te gebruiken.

Ruimte

Het inrichten van een geïmproviseerde studio hoeft niet per se heel veel ruimte in beslag te nemen. Zeker als het gaat om een studio die je gebruikt voor het maken van portretten van één persoon kan dat bij wijze van spreken al op één vierkante meter. Veel ruimte kost het dus niet en daarnaast is je studio waarschijnlijk ook zo weer afgebroken. Je studio hoeft je dagelijkse bestaan dus niet te belemmeren.


Voor een thuisstudio heb je niet per se veel ruimte nodig.

Karin de Jonge, karin-de-jonge.zoom.nl
Canon 5D III · ISO 400 · F 10 · 1/125 SEC · 45 MM

Licht

Een geïmproviseerde portretstudio hoeft natuurlijk ook niet per se in de huiskamer opgebouwd te worden. Zoek vooral naar interessant licht en als dat betekent dat je op zolder terechtkomt, dan is dat prima. Vaak vind je het mooiste licht op onwaarschijnlijke plekken als je zolder, je schuurtje of je bijkeuken.

Als je wilt gaan flitsen dan is er natuurlijk helemaal geen sprake van natuurlijk licht. Flitsen kan overal, want je creëert je eigen licht. Zorg er wel voor dat je de lampen of flitsers veilig en op een verantwoorde manier kunt gebruiken. Let op zaken die warm kunnen worden, bouw genoeg ruimte in en maak veilig gebruik van elektriciteit.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Omzetten naar zwart-wit: zo doe je het op verschillende manieren in Lightroom Classic

Landschappen in Nederland: tips om heuvellandschappen te fotograferen