in

Zo verander je een zomerfoto in een winterfoto


15 december 2019, 14:31

De mogelijkheden van Photoshop zijn echt zodanig dat je hier kunt spreken van ’the sky is the limit’. Maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Net zoals Rembrandt dingen kon met een penseel die andere mensen met hetzelfde penseel absoluut niet kunnen, zo geldt dat ook voor gereedschap als Photoshop. Hoe ingewikkeldere bewerkingen je wilt maken, hoe meer vaardigheden dat vereist, die je niet komen aanwaaien maar veel oefening vereisen.

Toch is er ook veel mogelijk zonder Photoshop Hogeschool. Door de opwarming van de aarde komen echte fraaie winterse landschappen steeds minder vaak voor. Daarom gaan we in dit voorbeeld de natuur een handje helpen, en toveren we een zomers landschap om in een sneeuwlandschap.

We beginnen met het kiezen van de juiste foto voor ons sneeuwlandschap. In principe kan dat natuurlijk iedere landschapsfoto zijn. Maar als je het een beetje geloofwaardig wilt houden, moet je geen landschapsfoto nemen waar duidelijk zichtbare loofbomen op staan. Die verliezen in de winter immers hun bladeren, dus een sneeuwlandschap met loofbomen in vol blad verraadt al snel dat er ‘gefotoshopt’ is. Kies voor een landschap met naaldbomen.

Dit landschap zou prima tot een wintersetting omgetoverd kunnen worden.

Masker maken

Het eerste wat we gaan doen, is een masker maken voor de blauwe lucht. Omdat we ook het water op de voorgrond een beetje willen maskeren, zijn gereedschappen als het Snelle selectie-penseel ditmaal minder geschikt. Ga naar Selecteren, Kleurbereik, stel dit in op Kleurmonsters en gebruik de pipetjes om de blauwe delen in de foto te selecteren. Je zou misschien denken dat je ook gewoon Blauwe tinten kunt kiezen, maar dat valt erg tegen en biedt ook geen enkele mogelijkheid tot verfijnen. Klik Omkeren aan, want we willen een masker maken dat de lucht juist uitsluit.

Creëer een masker, waarin de lucht wordt uitgesloten.

Voeg een Volle kleur-aanpassingslaag toe, waarbij je (bijna-)wit als kleur kiest. Neem bijvoorbeeld RGB-waarde 240, 240, 240. Omdat de selectie nog actief was, zal die meteen worden omgezet in een masker voor die aanpassingslaag en zien we het effect van een sneeuwlandschap al een beetje ontstaan. Eventueel kun je ook nog op Selecteren en maskeren klikken om de randjes van het masker nog wat mooier bij te werken, maar vermoedelijk is dat niet nodig.

Gebruik een Volle kleur-aanpassingslaag.

Overvloeien als..

De ‘sneeuw’ is nu nog veel te dekkend, waardoor er te weinig landschap doorheen schemert. Dat kunnen we als volgt heel gemakkelijk corrigeren. Dubbelklik naast het icoontje van de aanpassingslaag om het Laagstijl-venster op te roepen. Onderin zie je Overvloeien als…, dat zijn we al eens eerder tegengekomen. We gebruiken nu echter een truc om de schuifjes een overgangszone te laten maken, waarin de laag langzaam steeds minder transparant wordt. Houd de Alt-toets ingedrukt en trek aan de rechterhelft van het linker schuifje van Onderliggende laag. Het schuifje splitst zich. Trek die rechterhelft tot ongeveer het midden. De donkerste delen van de foto zullen nu weer door de witte laag heen komen, waardoor het effect van sneeuw heel fraai wordt.

De laag wordt hierbij steeds minder transparant.

Sneeuwbui

Als je alleen een sneeuwlandschap wilde maken, ben je nu klaar. Wij gaan echter nog een stapje verder, en voegen ook nog een sneeuwbui toe. Daarvoor moeten we eerst een andere lucht hebben, want deze lucht kan geen sneeuwbui produceren. Voeg een lege nieuwe laag toe door op het Nieuwe laag-icoontje te klikken, en ga dan naar de Kleurkiezer linksonder. Stel twee grijze tinten in: een middengrijze tint (bijvoorbeeld 90, 90, 95 voor een heel klein beetje blauw erin) en een lichtere grijze tint (bijvoorbeeld 150, 150, 170, ook met een beetje blauw). Kies nu het menu Filter, Rendering, Wolken. Je krijgt een beetje vreemde ‘wolkenlucht’, in eerste instantie over het hele beeld. Dat laatste fiksen we zo, maar die wolken zijn niet erg geloofwaardig. Ga daarom naar Filter, Vervagen, Gaussiaans vervagen om er een meer realistische buienlucht van te maken. Afhankelijk van de grootte van de foto zul je een Straal van rond de 80 pixels nodig hebben.

Gebruik Gaussiaans vervagen om er een realistische buienlucht van te maken.

De ‘lucht’ bedekt nu nog het hele beeld, dus we hebben weer een masker nodig dat het landschap eronder vrijgeeft. We hebben natuurlijk al zo’n masker in de laag eronder, en dat kunnen we via een trucje gebruiken. Houd de Alt-toets ingedrukt en sleep het masker van de laag eronder naar de laag met de nieuwe lucht. Doordat je de Alt-toets ingedrukt houdt tijdens het verslepen, wordt het masker niet verplaatst maar gekopieerd naar die nieuwe laag. Het enige probleem is dat dit masker juist de lucht tegenhield, dus precies het omgekeerde effect geeft. Daarom moeten we het nog even omdraaien, door eerst op het masker-icoontje te klikken zodat het masker geselecteerd is en niet de laag zelf, en dan op Ctrl+i (Mac: Cmd+i) te drukken. Indien nodig werk je het een beetje bij met een wit penseel. Bij ons bleef de berg op de achtergrond grijs, dus daar moesten we dat even doen.

Werk, waar nodig, delen bij met een wit penseel.

Nu moeten we de sneeuwbui zelf nog maken. Voeg weer een nieuwe laag toe, maak in het midden een kleine rechthoekige selectie met het Rechthoekig selectiekader, en vul die selectie met zwart door Bewerken, Vullen te kiezen. Ga vervolgens naar Filter, Ruis, Ruis… en kies voor 100%, Gaussiaans en Monochroom. Daarna kies je Bewerken, Vrije transformatie. De selectie krijgt nu hoekpunten, waarmee je die groter kunt maken zodat deze het totale beeld gaat bedekken. Met de nieuwste versie van Photoshop moet je de Shift-toets ingedrukt houden om dit volledig vrij te kunnen doen. Zonder die toets blijven de verhoudingen intact, maar dat is nu niet gewenst want we hebben de verhouding van de selectie niet nauwkeurig hetzelfde gemaakt als de beeldverhoudingen.

Door de shift-toets ingedrukt te houden, kun je het beeld ook ‘oprekken’.

Nadat je de selectie met ruis op deze manier over het hele beeld hebt vergroot, kun je de selectie opheffen. Ga nu naar Filter, Vervagen, Bewegingsonscherpte en gebruik een Hoek van -50° en een Afstand van 50 pixels om het effect van vallende sneeuw in een beetje wind te simuleren.

Dit is de sneeuwbui.

We moeten er nu alleen nog voor zorgen dat deze ‘sneeuwbui-laag’ zodanig wordt dat de sneeuw zichtbaar blijft en de donkere achtergrond doorzichtig wordt. Daarvoor hebben we natuurlijk weer een aangepaste Overvloeimodus nodig. Het blijkt dat de Bleken-modus perfect voldoet. Vind je de sneeuw een beetje overdreven veel, dan kun je die nog regelen door naar Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus te gaan. Als je het linker schuifje naar rechts beweegt, zul je zien dat de sneeuw minder dicht wordt doordat je de laag donkerder maakt.

En dan hier het resultaat:

Van een zomer- naar een winterlandschap!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Top 10 landschapsfoto’s van 2019!

Wijder, wijder, wijdst: voor- en nadelen van verschillende groothoeklenzen