in

Zo verplaats je makkelijk foto’s van Lightroom naar Photoshop


30 maart 2020, 09:49

Wanneer je een raw-bestand opent in Photoshop, moet er eerst een raw-converter aan te pas komen om het bestand om te zetten. Als je toch een raw-bestand in Photoshop probeert te gebruiken, dan wordt Adobe Camera RAW automatisch voor je gestart. Veel fotografen gebruiken echter liever Lightroom Classic voor die omzetting, vanwege de overzichtelijke interface.

Exporteren vanuit Lightroom Classic

In Lightroom Classic heb je een aantal extra mogelijkheden onder het menu Bewerken in. Je kunt dan een paar mogelijkheden van Photoshop direct aanroepen. Heb je slechts één foto geselecteerd, dan is Openen als slim object in Photoshop de enige keuze. Dat is vooral voor raw-bestanden een interessante optie, omdat een Slim Object van een raw-bestand gekoppeld zit aan Camera RAW (met de instellingen die je in Lightroom had gemaakt).

Je kunt het bestand dus zo in Photoshop bewerken, zonder dat de ‘niet-destructieve’ raw-conversie verloren gaat. Als je tiff- en jpeg-bestanden in Lightroom hebt bewerkt, kun je ook deze bewerkingen niet-destructief houden als je via een Slim Object werkt. Eigenlijk zouden we kunnen zeggen dat Openen als Slim object dé methode is om alle Photoshop-bewerkingen vanuit Lightroom te doen, tenzij die bewerking in Photoshop niet mogelijk is op een Slim Object. Zo is bijvoorbeeld niet ieder Photoshop-filter ook als ‘Slim Filter’ toepasbaar op een Slim Object, en klonen werkt ook niet.

Bedenk wel het volgende: als je een bestand naar Photoshop stuurt via de optie Openen als Slim object, dit bestand vanuit Photoshop bewaart en dan weer in Lightroom bekijkt, dan zie je de raw-bewerkingen niet meer terug in het rechter paneel van de module Ontwikkelen. Alle schuifjes staan op 0, net als bij een tiff of een jpeg.

Toch kun je de raw-instellingen wel degelijk nog corrigeren, want daar is het een Slim object voor. Je moet dat echter weer in Photoshop doen. Selecteer het bestand, kies voor Bewerken in Photoshop en vervolgens voor Origineel bewerken. In Photoshop dubbelklik je op de laag van het Slimme object om het dialoogvenster van Camera Raw op te roepen. Daar zie je alle instellingen staan en kan je ze wijzigen. Lightroom laat het resultaat van die wijzigingen wel netjes zien nadat je het bestand bewaart hebt en weer terug in Lightroom bent.

Hiermee kun je iedere foto openen in Photoshop.

Foto’s samenvoegen

Heb je meerdere bestanden geselecteerd, dan krijg je nog drie andere mogelijkheden. Het zijn allemaal mogelijkheden die je ook gewoon in Photoshop zou hebben, maar het voordeel is dat er nu niet eerst kopiebestanden worden gemaakt en opgenomen in de Lightroom-catalogus. De eerste twee mogelijkheden zijn min of meer overbodig geworden, omdat dit nu op een mooiere manier met Lightroom zelf kan. Samenvoegen tot panorama in Photoshop houdt in dat Photoshop van de geselecteerde afbeeldingen een panorama-foto maakt. Dit kan soms handig zijn omdat Photoshop randen kan toevoegen via ‘Behoud van inhoud’-technologie. Het nadeel is dat de panorama geen raw-bestand is, maar tiff of psd. Hetzelfde geldt voor Samenvoegen tot HDR Pro in Photoshop, waarmee dezelfde foto met meerdere belichtingen kan worden omgezet in een HDR- bestand in Photoshop. Dat kan nu ook in Lightroom, maar Photoshop heeft iets meer mogelijkheden als je erg veel last van die ‘schimmen’ hebt.

Openen als lagen in Photoshop betekent dat de foto’s als lagen in één bestand in Photoshop worden geopend. Dat kan interessant zijn om bijvoorbeeld een zogenaamde focus stack te maken, of allerlei andere fotomontages. Een paar speciale mogelijkheden gaan we in het volgende topic bespreken, te beginnen met zo’n focus stack.

Lightroom CC gebruiken

Ook Lightroom CC (niet de classic-versie) werkt naadloos samen met Photoshop. Als je klaar bent met bewerken in Lightroom CC, kun je ook hier kiezen voor Bestand en dan Bewerken in Photoshop…Daaraan zijn wel de volgende voorwaarden verbonden.


Let hier goed op als je de beelden in Photoshop opent.

Wat ook erg goed werkt, is rechtstreeks beelden open in Photoshop. Dit kun je doen in het hoofdmenu, dat verschijnt zodra je Photoshop hebt geopend. Links zie je dan staan LR-foto’s. Zodra je hier op klikt, worden alle foto’s uit je Lightroom CC bibliotheek gesynchroniseerd en zijn ze direct te gebruiken.


Het kan soms even duren voordat alle beelden geladen zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ontwikkel jezelf als fotograaf: wees kritisch op je eigen foto’s

Duidelijke definitie: wat is macrofotografie?