in

Zo verwijder je toeristen uit een vakantiefoto in Photoshop

Het was druk in de stad. Een omgeving als Siena is altijd overladen met grote hoeveelheden toeristen. Het fotograferen van bezienswaardigheden zonder dat er een mede-toerist op de foto komt is dan ook vrijwel onmogelijk. En toch zie je vaak foto’s van toeristische trekpleisters, zonder dat er ook maar een enkel mens opstaat. Hoe kan dat?

Er zijn zeker technieken om mensen uit een setting weg te filteren zodat er een lege toeristische trekpleister over blijft. Met bijvoorbeeld een lange sluitertijd van enkele seconden tot zelfs minuten, zijn mensen die in beweging zijn uit een scene ‘weg te fotograferen’. Maar hiervoor zijn sterke grijsfilters nodig, waarbij zelfs dan nog een verbluffend resultaat niet altijd gegarandeerd is. Je kunt ook meerdere foto’s maken vanuit exact dezelfde positie, en naderhand de beelden over elkaar leggen en de lagen zo combineren dat de mensen verdwijnen. Hierover straks meer.

Heb je gewoon één foto gemaakt waarin toeristen te zien zijn? Dan kun je in Photoshop aan de slag. We gaan aan de slag met een raw-beeld waarin we de mensen wegpoetsen. 

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de nieuwe Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Deze Italiaanse setting in Siena is bijna altijd druk: we gaan de mensen wegfilteren!

Foto rechtzetten

Je ziet dat de foto nog wel meer te wensen overlaat. We gaan dan ook eerst even de foto wat verbeteren door hem recht te zetten en uit te snijden.

Open het raw-bestand in Photoshop. Deze wordt automatisch in Camera Raw geopend: de ‘ontwikkelmodule’ voor raw-bestanden. We zetten allereerst in het onderdeel Standaard de Belichting naar +0,40 en verhogen het Contrast naar +10. De foto heeft nu iets meer pit. De volgende stap is het rechtzetten van de foto. Je kunt hiervoor naar Photoshop doorklikken, maar het kan ook in Camera Raw, en deze functie werkt heel fijn.

Scrol in de panelen naar het onderdeel Geometrie en klik erop. Je kunt het ook direct openen door te drukken op Shift+T op je toetsenbord. Met deze tool gaan we de kerk weer terug in het lood zetten en elimineren we de vertekening.

We passen de belichting en het contrast even aan.

Met de tool ‘Transformatie’ zetten we de kerk terug in het lood.

Recht

Klik op het meest rechter pictogram, Met hulplijnen, en klik achter Tekenhulplijnen het icoontje aan als dat niet automatisch actief is. Nu kun je in je afbeelding lijnen gaan trekken over elementen die eigenlijk recht horen te staan. Trek met ingedrukte muisknop een lijn langs de linkerzijde van de kerk. Er gebeurt nu nog niets. Trek ook langs de rechterzijde een lijn. Laat je nu de muisknop los, dan zie je dat het beeld verspringt, en het gebouw recht wordt gezet. We trekken ook nog een derde lijn: horizontaal over de richel boven de deuren. Om nauwkeurig te kunnen werken, kun je inzoomen op je beeld met Alt+scrollen. Het beeld zal na het loslaten van je muisknop nog een stukje rechter komen te staan.

Met slechts 3 lijnen krijgen we een perfect resultaat.

Uitsnijden

Nu de foto recht staat, willen we nog een mooie uitsnede maken. Druk hiervoor rechtsboven op de tool Uitsnijden, of gebruik de sneltoets C.

Omdat we de foto in een gangbare verhouding willen hebben, kunnen we bij het uitsnijden kiezen voor een vaste ratio. Kies daarom rechts in beeld voor 2 x 3 / 4 x 6. Sleep nu met ingedrukte muisknop een mooi kader, vanuit de linkerhoek naar rechtsboven toe, zie ook de afbeelding.

Als je de uitsnede hebt gemaakt, ben je klaar in Camera Raw. Klik nu op Openen onder in je scherm. De rechtgezette en uitgesneden foto opent zich nu in Photoshop en is gereed om verder bewerkt te worden.

Er wordt een kader uitgesneden in de beeldverhouding 2:3.

Mensen verwijderen

We gaan op zoek naar de serene rust en gaan de mensen uit onze foto verwijderen. Hiervoor zijn meerdere manieren. Door aan de slag te gaan met verschillende manieren, leren we je wat er kan. Je kunt dan per keer zelf bepalen wat jij het handigst vindt.

Lasso

De eerste manier zetten we in met het gebruik van de Lasso. Selecteer deze in de gereedschapsbalk of druk op L. Staat er een andere Lasso-tool in beeld, rechtsklik dan op dat pictogram en klik daarna met je gewone muisknop op Lasso.

We starten met het deel van de toerist linksonder. Teken met je Lasso een selectie om deze persoon. Druk dan op Delete of Backspace op je toetsenbord. Het deelvenster Vullen zal zich openen, omdat we iets uit de achtergrondlaag proberen te verwijderen. Heb je een kopie van jouw achtergrondlaag gemaakt voor de zekerheid? Kies dan na het selecteren in het menu Bewerken voor Vullen.

Kies in het deelvenster bij Inhoud voor Inhoud behouden. Zet een vinkje in het vakje bij Kleuraanpassing. De dekking moet op 100%. Klik vervolgens op OK en zie hoe je zojuist nog aanwezige toerist verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Om de mensen in onze afbeeldingen beetje bij beetje te verwijderen, herhalen we deze stappen een aantal keren. Trek dus iedere keer een selectie met de Lasso-tool om hetgeen dat je wilt verwijderen. Druk daarna op Delete of Backspace op je toetsenbord en beantwoord het dialoogvenster Vullen met OK. Deze manier van werken blijkt een uiterst eenvoudige methode.

Soms gaat het verwijderen van je ongewenste subject niet naar wens en ontstaan er rare vlekken in je beeld. Onthoud die plekken, zodat je ze later nog kunt bijwerken en perfectioneren!

Na het maken van de selectie stellen we juiste parameters in voor ‘Vullen’.

Het verwijderen gaat niet altijd naar wens en levert soms vlekken op.

Snel retoucheren

Een tweede methode voor het verwijderen van ongewenste delen, die net zo effectief en snel is, is de methode met het Snel retoucheerpenseel, sneltoets J, met een icoon van een pleister met een stippellijntje ernaast. Stel bovenin in de optiebalk de Grootte van het penseel zo in dat het niet te klein is, maar je ook niet een te groot gebied retoucheert. Door de Hardheid op een lage waarde te laten, voorkom je harde randen met daarbij dus een harde overloop. Schilder vervolgens over het te verwijderen gebied heen. Nadat je je muisknop loslaat, zal Photoshop het storende element proberen te verwijderen.

Het ‘Snel Retoucheer penseel’ is aan te passen met verschillende instellingen.

Foutjes

Hoewel Photoshop zijn uiterste best doet om de storende elementen die je aanwijst te verwijderen, levert het toch dikwijls fouten op omdat het gebied ingevuld wordt met ‘een verkeerd stukje foto’. Ook zullen er vaak vlekkerige patronen verschijnen.

In ons voorbeeld zien we dat regelmatig een persoon uit de trap wordt vervangen door een stuk met de tegels uit het plein. Ook is het Photoshop niet gelukt om de lijn die over het plein loopt, netjes door te trekken. Dit soort fouten zijn niet te voorkomen en zullen we zelf moeten repareren.

Een persoon is verwijderd uit dit deel van de foto. Maar de lijn in de straat had wel volledig door moeten lopen.

Klonen

Het repareren van deze fout kunnen we doen met het Kloonstempel, met het pictogram van een stempel, ook te openen via een stuk op S. Hiermee kun je een stuk van de foto ‘stempelen’ op een andere plek. Zoom in op het ontbrekende stuk lijn en houd ook een stuk van de goede lijn in beeld. Ga met je muis boven een goed stuk lijn staan, druk op de Alt-toets (je muisaanwijzer wordt een target) en klik. Je hebt de bron nu aangeduid. Ga nu naar het ontbrekende stuk, plaats de overlay die ‘aan je muis hangt’ precies goed en klik en sleep. Je schildert nu zo de gekloonde lijn in. Op deze manier kun je alle foutjes die Photoshop gemaakt heeft nog netjes wegwerken.

Door te klonen kunnen we de ontbrekende lijn invullen met een stuk uit de bestaande lijn.

Eindresultaat

Onze kerk in het prachtige Siena heeft nu haar rust teruggekregen. De mensen zijn verdwenen en vormen geen storende elementen meer in onze afbeelding. Vanuit de drukte zijn we aangekomen in een absolute rust en stilte. Heerlijk!

Zonder al die toeristen is deze Italiaanse setting heerlijk rustig geworden.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De 20 mooiste fotolocaties voor landschapsfotografie in Nederland

Altijd de juiste compositie: staand, liggend of vierkant?