in

Zo vind je de juiste locatie voor een hondenshoot11 november 2014, 14:00

Miranda Schenkel fotografeert graag honden. Vandaag geeft ze tips bij het zoeken van een mooie fotolocatie.

Huisdierenfotografie. Sommigen zeggen dat het overeenkomt met het fotograferen van kinderen. Ze hebben weinig geduld, weinig aandacht en zijn lastig te regisseren. Toch is dat juist wat het ook zo leuk maakt. Het levert namelijk altijd spontane situaties op. Elke keer bespreek ik een ander onderdeel van dierenfotografie, zowel theorie als praktijk. Deze keer: Hoe vind je een mooie locatie voor een (honden) fotoshoot?

In het begin van mijn carrière als hondenfotograaf (als je het zo kunt noemen), was ik totaal niet bezig met de omgeving waarin ik de honden fotografeerde. Ik was blij met elke foto die ik maakte waar een hond een beetje goed op stond. Ik bezocht veel plekken waarvan ik wist dat er veel honden (en baasjes) zouden zijn, zodat ik ongegeneerd foto’s kon maken van allerlei soorten honden. Naarmate ik serieuzer werd en meer naar andere hondenfotografen ging kijken, kwam ik erachter dat de hondenlosloopplaats (een grote groene vlakte) waarop ik alle honden fotografeerde eigenlijk helemaal niet zo inspirerend was.

De locatie van een fotoshoot is bepalend voor de uiteindelijke look-and-feel van je foto’s. Vooral de inval van licht is erg belangrijk. Een inspirerende locatie kan je foto’s nét dat beetje extra geven, waardoor ze bijzonder en onderscheidend worden.

Binnenshuis

Binnenshuis zijn veel leuke en inspirerende plekjes te vinden voor een leuke fotoshoot. Je bent niet afhankelijk van het weer en de hond voelt zich waarschijnlijk meer op zijn gemak dan in een nieuwe omgeving. Hij zal daarom meer ontvankelijk en nieuwsgierig naar jou zijn, aangezien jij zijn terrein betreed. Daarentegen heb je ook kans dat hij na een aantal minuten lekker zijn mand op zoekt en gaat slapen. Als je een hond thuis gaat fotograferen zorg dan dat je vooraf al het een en ander over de locatie weet. Bijvoorbeeld:
• Is het een huis met tuin?
• Hoe ziet de tuin eruit? Is het een grasveld? Goed onderhouden?
• Hoe groot is het huis?
• Is het opgeruimd?
• Zijn er genoeg ramen voor (natuurlijk) licht?
• Zijn er attributen die je kunt gebruiken?

Als je over een uitgebreide uitrusting beschikt (lampen en flitsers) dan hoef je wat minder rekening te houden met het licht. Heb je dit niet, let dan extra op het tijdstip dat je gaat fotograferen en op de lichtinval.


Ook binnenshuis kun je prima een originele fotoshoot doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van (simpele) attributen. (foto: winck)

Buitenshuis

Als je besluit buiten, op locatie, foto’s te gaan maken (wat mijn persoonlijke voorkeur heeft), is het belangrijk dat je van te voren een mooie locatie op zoekt. Ook al zou je het niet verwachten; hondenlosloopplaatsen zijn vaak minder geschikt. Op plekken waar veel honden zijn is veel te ontdekken. Jouw model zal dan vooral oog hebben voor zijn hondenvriendjes (in plaats van jou en je camera). Ook het strand is niet altijd ideaal. Ook daar zijn veel honden en alleen maar zand en water kan een eenzijdige serie opleveren.

Afhankelijk van hoe goed je jouw omgeving kent, ken je misschien al een aantal plaatsen in de buurt waarvan je weet dat het goede fotoshoot locaties zijn. Het park om de hoek kan prima geschikt zijn. Zorg vooral dat je een plek hebt met verschillende scenes, zodat je foto’s niet eenzijdig worden, maar wel één thema kunnen uitstralen. Bedenk dat je niet perse een groot park of bos nodig hebt. Er komt tenslotte maar een klein deel als achtergrond op je foto.


Heide vlaktes zijn vaak goede fotoshoot locaties. De omgeving is afwisselend en inspirerend. (foto: evert61)

Locatie zoeken

Misschien begin je net met fotografie of ben je net verhuist en ken je (nog) geen mooie fotoshoot locaties in de buurt. Wat dan?

Als je zelf een hond hebt is het vaak eenvoudig. Verken de omgeving samen met je eigen hond en gebruik hem als proefkonijn. Vraag andere hondenbezitters waar zij graag hun hond uitlaten en neem eens een (onbekende) route terug naar huis. Je zult verbaasd zijn hoe snel je nieuwe, inspirerende plekjes ontdekt!

Daarnaast is het kinderlijk eenvoudig om via Google Maps de omgeving af te struinen op zoek naar natuurgebieden in de buurt. Je ziet ze direct op de kaart als groene gebieden en soms zijn ze zelfs aangegeven met een boom-icoontje. Meestal kun je op die manier ook al foto’s zien van het gebied en zo inschatten of het iets kan zijn of niet. Je kunt ook gebruik maken van de satelliet-weergave en street view om te kijken hoe het gebied eruit ziet en of het voor jou geschikt is.

Natuurgebieden zijn op Google Maps aangegeven als groene gebieden met een boom-icoon.

Als je op het boom-icoontje klikt, kun je vaak direct foto’s zien van het betreffende gebied.

Een andere manier om mooie locaties te vinden is door te zoeken naar afbeelding met bijvoorbeeld zoektermen als ‘fotoshoot locaties’ of ‘natuurgebied’. Je kunt ook op zoek naar populaire trouwfoto-locaties in de buurt, deze locaties zijn vaak ook erg geschikt voor hondenfotografie! Let wel op dat honden ten alle tijden zijn toegestaan. Dit geldt ook voor alle andere locaties.

Natuurlijk hoef je niet altijd op zoek naar een natuurgebied. Urban locaties (in de stad) zijn ook erg inspirerend. Gebruik spannende straatjes of steegjes of ga op zoek naar bijzondere gebouwen of café’s.

Je hebt niet altijd een natuurgebied nodig. Ook in de stad kun je inspirerende foto’s maken.

Bezoek de locatie vooraf

Heb je via Google Maps een locatie gevonden? Ga de locatie dan eerst zelf onderzoeken vóórdat je een fotoshoot hebt. Misschien is de locatie in de zomer een stuk minder inspirerend dan in de herfst. Bezoek de locatie daarom nooit te lang van te voren en kijk goed naar hoe het licht valt op bepaalde tijden. Hierdoor kun je je fotoshoot op de beste tijd inplannen. Probeer ook gelijk goed te kijken waar je de hond zal plaatsen voor de beste foto’s!

Soms is het niet mogelijk om een locatie vooraf te bezoeken, bijvoorbeeld omdat het te ver is om even op en neer te gaan of omdat de shoot op korte termijn gepland is. Zorg dan dat je ruim voor de fotoshoot aanwezig bent op de locatie, zodat je alvast even kunt rondlopen om mooie plekjes te spotten.

Kortom, je hoeft niet altijd ver te gaan voor de perfecte locatie. Maar zoals altijd: een goede voorbereiding is het halve werk!


Stadsparken zijn vaak erg geschikt. Je vindt ze overal en je kunt er vaak gemakkelijk verschillende scenses creëren. (foto: melisje83)


Een strand met aanliggend duingebied is wel prima geschikt. Hierdoor kun je afwisselende scènes creëren met eenzelfde thema. (foto: nathani)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DMC-LX100

De revolutie van de systeemcamera