in

Zo vind je inspiratie voor je portretshoot


24 juli 2020, 08:34

Het is tijd om een serieuze shoot voor te bereiden! Je hebt inmiddels de basiskennis over de juiste camera-instellingen, compositieregels en weet hoe je slim met natuurlijk licht werkt. Je hebt nu dus voldoende kennis om verder te gaan. Hierbij kijken we niet alleen naar het onderwerp dat je we wilt fotograferen, maar gaan we een stapje verder: we gaan werken in een fotografie-studio met kunstlicht.

Inspiratie en moodboard

Voordat we in de studio duiken met een model en meerdere lichtopstellingen, is het belangrijk om te weten wat we gaan fotograferen. Hoe beter je beeld is van wat je wilt fotograferen, hoe makkelijker de shoot zal verlopen.

Denk bijvoorbeeld aan de communicatie met het model: als jullie allebei al ongeveer weten welke houdingen het model moet aannemen, dan zal hij/zij dit gemakkelijker doen tijdens de shoot.

Bij een foto als deze is de communicatie met het model van wezenlijk belang. In zo’n geval kan een moodboard een belangrijk hulpmiddel zijn.

Foto: Thierry Goovaerts (thierrygoovaerts.zoom.nl)

Moodboard

Een goede shoot begint bij een mooi en duidelijk moodboard: een verzameling foto’s, tekst en eventueel video’s, die vooral de sfeer van de foto’s die je wilt maken weergeeft.

Denk je bijvoorbeeld aan een fantasy-achtige shoot met lichten en effecten? Dan is het handig om daar eerst een aantal voorbeeldfoto’s bij te zoeken die voldoen aan die criteria.

Een veelgebruikte site hiervoor is Pinterest. Hier kun je met een gratis account meerdere ‘Boards’ aanmaken, waarbij je foto’s kunt zoeken met een bepaalde stijl.

Moodboard op Pinterest

Maak eerst een account aan op www.pinterest.com, en maak een nieuw board om foto’s toe te voegen.

Zoek vervolgens op de thema’s die je wilt fotograferen (in het Engels). In dit geval: fantasy portrait photography. Terwijl je door de honderden resultaten scrolt, kun je letten op verschillende dingen:

De houding en blik van het model
De kleurtinten
De compositie
Het standpunt of de uitsnede
De algehele sfeer in de foto

Zoek aan de hand van deze criteria een aantal foto’s bij elkaar en voeg ze toe aan je board, eventueel met een beschrijving erbij als: ‘zo’n blik wil ik ook graag in de foto zien’ of ‘deze kleurtinten spreken me aan’.

Dit is een voorbeeld van een moodboard voor een fantasy-achtige shoot: de lichtopstellingen komen (deels) overeen en als je dit aan een model laat zien, weet ze ongeveer welke houdingen en blikken ze kan aannemen. Daarmee kun je miscommunicatie tijdens de shoot voorkomen.

Zoom.nl als inspiratiebron

Naast een moodboard, zijn er veel andere plekken waar je inspiratie op kunt doen, waaronder natuurlijk Zoom.nl! Zo kun je bijvoorbeeld de online collecties bekijken, waarin per thema de mooiste foto’s zijn verzameld.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is diafragma en hoe werkt het diafragma van je camera?

Vijf tips om je eigen fotostudio te beginnen