in ,

Zo voeg je foto’s samen als HDR in Lightroom

Het grote voordeel van Lightroom is dat je raw-bestanden kunt samenvoegen tot een HDR-DNG-bestand. We leggen het je uit!

Importeren en samenvoegen

Technisch gesproken is dit geen raw-bestand meer (het omzetten van één kleur per pixel naar volledige kleuren per pixel (demosaicing) is al gebeurd, maar praktisch gesproken kan je deze HDR-DNG als een raw-bestand beschouwen.

Alles wat je met een raw-bestand kunt doen, kan met dit dng-bestand ook, en de bewerking is ook niet anders dan de bewerking van een gewoon raw-bestand.

Gebruik je andere programma’s, zoals het bekende Photomatix, dan krijg je een 32 bits HDR-bestand waar wel al bepaalde bewerkingen in vastliggen, en gebruik je vaak speciale en nogal lastig te begrijpen ’tone mapping’ gewoon schuifjes voor de uiteindelijke bewerking.

Brackets

Het importeren van je ‘brackets’ gaat op precies dezelfde manier als het importeren van gewone foto’s. Het is wel verstandig om geen automatische belichtingscorrectie uit te voeren tijdens het importeren, want dan probeert Lightroom om iedere ‘bracket’ te corrigeren voor onder- of overbelichting!

Op zich is het geen probleem als het per ongeluk toch gebeurt, want dit zijn natuurlijk weer ‘niet-destructieve’ bewerkingen, die je zo weer ongedaan kunt maken. En bovendien worden belichtingscorrecties van de individuele beelden genegeerd tijdens het genereren van het HDR-bestand. Maar als Lightroom alle ‘brackets’ gaat corrigeren, wordt het soms moeilijk om een HDR-serie terug te vinden!
Geef je serie bestanden in Lightroom samen één kleur (in de module Bibliotheek) zodat je ze later nog gemakkelijk kunt herkennen.

Nu gaan we deze foto’s samenvoegen tot een nieuwe HDR-foto. Omdat Lightroom op een iets andere manier werkt dan veel klassieke HDR-programma’s, hoef je meestal niet de hele serie foto’s te gebruiken. Kies de lichtste en de donkerste foto en de foto met de meest gemiddelde belichting.

Selecteer deze foto’s en kies Foto, Foto samenvoegen, HDR. Je krijgt nu het volgende dialoogvenster te zien (als je dezelfde instellingen wilt gebruiken als voorgaande keer, kan je het dialoogvenster helemaal overslaan door de Shift-toets in te drukken).

Dit menu krijg je als je in Lightroom je foto’s selecteert en kiest voor Foto samenvoegen, HDR.

We kijken even naar de opties die je rechts kunt kiezen. Allereerst zie je Automatisch uitlijnen staan. Als je vanaf statief gewerkt hebt zou je dit kunnen uitzetten, maar ik laat het voor de zekerheid altijd gewoon aan staan.
De tweede optie is Automatisch bewerken. Daarmee geef je aan dat Lightroom meteen een automatische belichtingscorrectie op het eindresultaat mag toepassen, zodat je meteen een idee krijgt van wat er met deze HDR te bereiken zou zijn.

Omdat het ook hier weer om de normale niet-destructieve bewerkingen van Lightroom gaat, kun je alles weer ongedaan maken of veranderen, dus er is geen reden om dit niet te doen.

De derde optie zijn vier knoppen om Schimmen verwijderen in te stellen. Schimmen – in het Engels ‘ghosts’ (geestverschijnselen) genoemd – kunnen ontstaan als er iets in beeld bewoog tijdens het fotograferen van de belichtingsserie. Iemand die voorbijliep of een tak die bewoog in de wind. Omdat die op iedere foto op een iets andere plaats staat, krijg je zo’n vage ‘geest’. Als Lightroom dit detecteert wordt op die plek slechts één van de foto gebruikt, zodat dit niet optreedt.

Je kunt de mate van correctie instellen met de knoppen, en je kunt daaronder aanklikken dat zo’n plek in rood geaccentueerd moet worden, zodat je kunt zien wat er gebeurd is.

Schimmen verwijderen kan extra ruis op de desbetreffende plek veroorzaken, dus zet het niet klakkeloos aan.

Bij de eerste foto die wij hebben samengevoegd bleek het niet nodig, want het grootste deel van de foto is binnen, en er stond vrijwel geen wind.

Dat het echt wel een belangrijke optie is, toont de tweede HDR-foto hieronder. Hierbij stond er wel wind en is Schimmen verwijderen echt noodzakelijk. Je zou op de rode plekken onscherpte krijgen als het hier niet wordt gebruikt. Deze foto werd voor de test overigens uit de hand gemaakt, dus je ziet hoe goed het automatisch uitlijnen werkt.

De optie Schimmen verwijderen zorgt dat kleine bewegingsverschillen worden weggewerkt.

Als laatste kun je tenslotte aanklikken dat de HDR-DNG met zijn ‘brackets’ tot een zogenaamde stapel worden samengevoegd in de bibliotheek, zodat je alleen het hdr-dng-bestand ziet en de ‘brackets’ daaronder verborgen blijven. Dat is wel zo overzichtelijk.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in RAW: 5 redenen om er meteen mee te beginnen

5 attributen voor een creatieve portret shoot