in

Zo werkt tethered fotograferen in de studio


6 september 2019, 11:11

Als professioneel fotograaf kun je gebruik maken van tehered shooten in de studio. Door deze manier van werken kun je sneller en nauwkeuriger werken. We leggen het uit!

Tethered houdt in dat je camera met een usb-kabel verbonden is met je computer. Elke foto die met je camera maakt wordt dan weergegeven op je computerscherm. Het is niet moeilijk om de voordelen hiervan uit te leggen. Het kleine scherm op je camera is natuurlijk leuk en aardig, maar de foto direct op je computerscherm bekijken werkt een heel stuk prettiger. Kleine details die je op je camerascherm niet of nauwelijks kunt zien, zijn op je computerscherm wel duidelijk zichtbaar. Je kunt eenvoudig inzoomen om nog meer details te bekijken en afhankelijk van het programma dat je gebruikt kun je ook meteen wat aanpassingen maken.


Foto: Milan Vermeulen

Wat heb je ervoor nodig?

Camera
Als er een (mini) usb-poort op de camera zit en de camera wordt door je computer herkend, dan kun je tethered schieten.

De computer
Een desktop of een laptop. Met een laptop kun je eenvoudig verplaatsen van plek. In beide gevallen is het trouwens een plug & play idee, dat zal verder geen verschil maken.

Een USB-kabel
Het is mogelijk om een standaard usb-kabel te gebruiken en in veel gevallen zal dit ook prima werken. Als je werkt met kleinere bestanden (zoals jpg-bestanden) dan zullen de bestanden in veel gevallen snel genoeg over worden gezet.

Maar werk je met wat grotere bestanden, bijvoorbeeld RAW-bestanden die uit een spiegelreflexcamera komen, dan wil je een betere usb-kabel hebben. Als je zoekt naar een goede usb-kabel waarmee je tethered kunt schieten, dan kom je maar één merk tegen, Tethertools. Maak die investering en koop meteen goed materiaal. Het is het waard.

Software
Als je alles hebt, dan heb je natuurlijk ook nog een programma nodig waarmee je tethered kunt shooten. Er zijn verschillende betaalde opties mogelijk zoals Adobe Lightroom of CaptureOne van PhaseOne. Deze programma’s bieden de mogelijkheid om gemaakte foto’s direct weer te geven op je scherm en ook direct aanpassingen te maken. Er is ook een gratis variant voor Canon gebruikers. Bij de aanschaf van een camera levert Canon standaard EOS Utilities. Met dit programma is het ook prima mogelijk om tethered te schieten. Sterker nog, het heeft één enorm groot voordeel ten opzichte van Lightroom en Capture One en dat is dat je de liveview modus kunt gebruiken en de camera softwarematig volledig in kunt stellen.

De Jerkstopper
Niet op de lijst maar als je begint met tethered schieten dan is er een kleine gadget die je wilt hebben, en dit is echt onmisbaar. De Jerkstopper is een klein kabeltje dat aan de usb-kabel zit, vlakbij de plek waar de kabel met je camera is verbonden. Het is een soort van zekering. Als je per ongeluk aan de kabel trekt (en dat gebeurt je ongeveer een keer of tien per shoot) vangt de Jerkstopper de klap op en zo blijft je camera aansluiting onbeschadigd. Onderschat het niet, een reparatie als dit is erg kostbaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

3 manieren om zacht licht te improviseren tijdens een fotoshoot

Nikkor Z 24mm f/1.8 S – Lichtsterke Z-groothoek