in

Zoek de abstractie in je eigen omgeving

Misschien weet je soms niet meer wat je zou kunnen fotograferen. Gelukkig is de inspiratie vaak dichtbij te vinden en kun je in je eigen huis of tuin al volop aan de slag. Zoek bijvoorbeeld de abstractie op en maak de meest gave beelden met elementen waar je dagelijks tegenaan kijkt. We leggen uit hoe.

Abstracte beelden maken is een van de leukste dingen om te doen. Je kunt je volledig uitleven en er zijn in feite geen regels. Een abstract beeld laat als het goed is geen herkenbare elementen zien, of slechts in beperkte mate en losgehaald van hun gebruikelijke context. Op die manier heb je als fotograaf de ultieme vrijheid om te doen en te laten wat je maar wilt.

Ook in je eigen omgeving zijn volop onderwerpen te vinden voor mooie abstracte beelden. Zoek niet naar grote onderwerpen en weidse vergezichten, want daarbij is het natuurlijk moeilijk om de abstractie te bereiken. Kijk in het klein en onderzoek wat je bijvoorbeeld met je raambekleding, de richels in je radiator of de bladeren van je kamerplant kunt doen. Een bijzondere belichting helpt daarbij altijd een heel stuk, want een bijzonder onderwerp heeft ook een fraaie belichting nodig om écht een fraaie plaat op te leveren. Het belangrijkste is dat je goed leert kijken. Neem je omgeving in je op en kijk door die abstracte bril naar al de dagelijkse dingen om je heen. Zeker als je dichtbij die onderwerpen komt zie je dat je daar de meest prachtige close-ups van kunt maken die zonder de bijbehorende context meteen abstract raken en op zichzelf komen te staan.

Dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Kijk bijvoorbeeld eens in je keukenla, want daar zijn fantastische onderwerpen te vinden zoals je garde, rasp of schuimspaan. Een onderzetter of placemat met een leuk motief kan vervolgens weer een ander leuk beeld opleveren. Vergeet ook de wasbak niet, want deze is vaak van roestvrij staal en daar kun je prachtige dingen mee doen als het licht er mooi op valt. Probeer ook eens te experimenteren met waterdruppels op dat roestvrij staal. Succes gegarandeerd. Ook glaswerk levert eigenlijk altijd leuk beeld op, zeker als je een aantal stukken glaswerk bij elkaar zet en daar doorheen gaat fotograferen tegen het licht in. Wat is er verder nog? Verpakkingsmateriaal zoals bubbeltjesplastic, folie of papier is enorm fotogeniek. Zeker als je het vouwt, kreukt of mooi in het licht houdt kun je daar museumwaardige beelden van maken. Vergeet ook niet dat de bouwmaterialen, meubels en raambekleding (luxaflex!) in je huis ook een hoofdrol kunnen spelen in je beelden. Tegels, vloerbedekking en andere materialen met een patroon die in je huis te vinden zijn kunnen ook prachtig werken. Fotografeer ze tegen het licht in en zorg ervoor dat er wat betreft het perspectief wat spanning in je beeld zit. Of verleg je aandacht eens naar de schaduwen in je huis.

Zo zie je: je hoeft je huis echt niet uit voor het vinden van een mooi fotografie-onderwerp. Omarm de abstractie en maak de meesterwerken gewoon vanuit je huiskamer.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om te fotograferen met een open diafragma en veel (zon)licht

Fujinon XF 18mm F1.4 R LM WR