in

Zomervakantie: dit moet sowieso mee in de fototas

De vakantietijd breekt weer aan en deze keer kunnen we ook daadwerkelijk op pad naar het buitenland. Wat mag er echt niet ontbreken in je fototas?

Op vakantie wil je graag mooie foto’s maken, maar daar tegelijkertijd niet teveel voor hoeven te sjouwen. Ook heb je te maken met onverwachte omstandigheden en helder weer. Wat mag er niet ontbreken in je tas om al deze aspecten met verve te overwinnen?

Polarisatiefilter

Ga je naar oorden met mooi helder water? Neem dan een polarisatiefilter mee om dat water ook echt zo helder te kunnen fotograferen zonder hinderlijke reflectie op het oppervlak. Door simpelweg te draaien aan het filter kun je die reflectie namelijk grotendeels weghalen, waardoor het water zo helder op de foto komt als het daadwerkelijk is. Ook voor andere toepassingen is een polarisatiefilter een welkome aanvulling op je apparatuur. Zo kun je er reflecties in glas mee wegfilteren en maakt zo’n filter de blauwe luchten in je foto’s net een stukje fraaier. 

Genoeg millimeters

Het leuke aan een vakantie is dat er onvoorspelbare dingen kunnen gebeuren. Je komt opeens op een bijzondere plek uit of je staat oog in oog met wonderlijk natuurschoon waar je niet op gerekend had. Die onvoorspelbaarheid is tegelijkertijd ook een probleem, want dat betekent dat je als fotograferende vakantieganger altijd op het onverwachte voorbereid moet zijn. Dat betekent zo veelzijdig en compleet mogelijk op pad gaan. Alleen een groothoek is dus niet voldoende en enkel een telelens dus ook niet. Eigenlijk zou je de hele dag met volledige uitrusting op pad moeten gaan, maar dat is om praktische redenen niet te doen. Dat is onhandig en zwaar. Een compromis dan maar. Zo kun je denken aan een mooie superzoomlens, bijvoorbeeld eentje van 24-200mm. 

Compact

Een dslr of systeemcamera met een flinke zoomlens is best wel groot en zwaar. We kunnen ons voorstellen dat je die liever niet heel de dag meeneemt. Een compact alternatief kan bijvoorbeeld de 1-inch-camera zijn. Dat is een klasse camera’s met de uiterlijke verschijning van een compactcamera, maar met een net wat grotere sensor aan boord voor betere beeldkwaliteit. Doordat die sensor groter is fotografeer je net met wat betere details, dynamisch bereik en meer veelzijdigheid. Gelukkig is de sensor nog steeds erg compact, waardoor de fabrikant van zo’n camera een lens met een flinke brandpuntsafstand kan monteren die desondanks toch klein van constructie kan zijn. Zo ben je veelzijdig en met relatief goede kwaliteit op pad; ideaal voor op vakantie. Een goed voorbeeld is de RX100-reeks van Sony. Al deze modellen (eigenlijk zijn het opvolgers van elkaar) zijn op die leest gemaakt en zijn compact en toch goed. Doordat Sony veel ‘oudere’ RX100’s nog steeds aanbiedt, is er voor iedereen en ieder budget wel eentje te vinden. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Amazon Prime Days 2021: dit zijn de beste camera aanbiedingen (liveblog)

Preset Installatie-instructies Photoshop 2021