in

Zonnestralen toevoegen aan een portret in Photoshop

Een portretfoto die met tegenlicht werd gemaakt, heeft vaak een uitgebeten achtergrond. Dat hoeft niet storend te zijn, maar je kunt dit desgewenst ook benutten voor een overstralingseffect.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Wit ‘handje’

Als je een portretfoto maakt met (min of meer) tegenlicht, zul je al snel uitgebeten vlekken in de achtergrond krijgen. Dat hoeft niet altijd storend te zijn, maar je kunt zo’n vlek een extra dimensie geven door er een soort overstraling uit te laten komen, alsof daar de zon in beeld staat. Voeg een nieuwe laag toe (Laag, Nieuw, Laag) en vul die met zwart. Zet de Dekking iets lager, zodat je kunt zien wat je doet, en voeg dan met een zacht wit Penseel een soort ‘handje’ toe. Rechte lijnen maak je door te klikken op het beginpunt en dan met ingedrukte Shift-toets te klikken op het eindpunt.

Wil je meer geschikte opties zien voor Photoshop voor fotografen? Bekijk dan hier onze Photoshop livestream!

Voeg een nieuwe laag toe, vul die met zwart en zet de Dekking iets lager, zodat je ziet wat je doet. Maak nu een soort wit ‘handje’ met een zacht Penseel.

Vervagen

De volgende stap is dat je dit ‘handje’ flink wilt laten vervagen. Ga daarvoor naar Filter, Vervagen, Radiaal vaag. Zet de Hoeveelheid op 100 en de Methode op Zoomen. Nu kun je het Middelpunt van de kleine voorvertoning verslepen, om aan te geven vanuit welk punt het zoom-vervagen moet plaatsvinden. Zet dat punt dus precies op je witte vlek, dus in dit voorbeeld rechtsboven. Nadat je het filter hebt gebruikt, zal het effect nog lang niet sterk genoeg zijn. Gebruik het filter daarom gewoon nog een flink aantal malen, totdat een groot en vaag effect over de hele foto is ontstaan.

Wil je meer leren over het retoucheren van portretten met Photoshop? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt met Neural Filters.

Gebruik Filter, Vervagen, Radiaal vaag om de vlek over het hele beeld uit te smeren. Kies voor Zoomen als Methode, en verschuif het Middelpunt naar de vlek, dus in dit geval rechtsboven. Gebruik een maximale Hoeveelheid.

Overvloeimodus Bleken

Om het effect echt op een overstralende lichtbron te laten lijken, verander je de Overvloeimodus van de laag naar Bleken. De Dekking kun je nu terugzetten naar 100%. Dit geeft een mooi effect, maar misschien zijn die ‘vingers’ nog net iets te dik en te weinig vervaagd om echt op lichtstraling te lijken. Gebruik in dat geval Filter, Vervagen, Gaussiaans vervagen om het effect naar smaak nog wat realistischer te maken.

Ben je benieuwd naar andere overvloeimodi? In dit artikel gaan we er dieper op in!

Zet de Dekking van de laag terug op 100% en verander de Overvloeimodus in Bleken. Als de lichtstralen nog iets te massief zijn, kun je die nog wat realistischer maken met Filter, Vervagen, Gaussiaans vervagen.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 6/7 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarin we de gezichtsuitdrukking van een portretfoto veranderen in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 6/7 2023 is uit!

Workshop Lichttraining met Michiel Fischer: meld je nu aan!