in

Zonsondergang of zonsopkomst – Welke levert de mooiste foto’s op?


24 augustus 2018, 13:00

Wat kun je beter doen; vroeg je wekker zetten of toch nog wat langer op pad om foto’s te maken? We zetten de voor- en nadelen van ochtend en avondlicht voor je op een rij.

Ochtendmist en ochtenddauw

Twee verschijnselen die je voornamelijk in de vroege ochtenduren zult tegenkomen, zijn mist en dauw. Het zijn elementen die de sfeer in je foto aanzienlijk kunnen verhogen. Een saai landschap kan door een flinke hoeveelheid nevel worden omgetoverd tot een mysterieuze setting. Dauwdruppels geven een betoverende sfeer aan je macro-foto’s, waarbij de druppels in indrukwekkende bokeh-veranderen in de achtergrond. Mist kan natuurlijk ook overdag ontstaan, met het grote verschil tussen de temperatuur overdag en ’s nachts, zorgt ervoor dat er in de ochtend veel vaker mist aanwezig is dan in de avond.


ronne

Meer of minder mensen?

Weinig mensen komen echt vroeg hun bed uit, omdat ze moeten werken en in het weekend natuurlijk willen uitslapen. Zonsopkomst is daarom het perfecte moment om ongehinderd te kunnen fotograferen. Niet alleen zorgt het ervoor dat je minder snel ‘per ongeluk’ iemand in beeld hebt, je kunt ook veel rustiger ter werk gaan. Die rust in je hoofd, kan je dan mooi vertalen naar rust in je beeld. Voor een straatfotograaf is het avondlicht juist weer veel fotogenieker. Er is dan meer activiteit, waardoor fotogenieke situaties zich sneller zullen voordoen.
chriz

Minder vertroebeling in de ochtend

Omdat het qua verkeer in de nacht een stuk rustiger is dan overdag, zul je vooral rond de steden een flink verschil in helderheid zien van de lucht. In de ochtend is het licht ook iets koeler van kleur, omdat het licht door minder smog- en stofdeeltjes wordt gereflecteerd. Die vertroebeling in de avond kun je op sommige warme dagen behoorlijk goed merken en het kan bij landschapsfotografie de scherpte in je foto’s flink verminderen. Een flinke regenbui overdag, kan het avondlicht alsnog verbeteren, omdat al het stof dan uit de lucht wordt geregend.

karim

Kleurverschillen

De term avondrood heb je vast al eens gehoord. In de avond is de kans op diverse kleurschakeringen in de lucht, zoals het mooie roze met het heldere blauw, een stuk groter dan in de ochtend. Aangevuld met een aantal mooie wolken, zorgt het voor een prachtige verrijking van je landschapsfoto of stadsgezicht.

robk1964

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 tips voor een goed social media portret

Redelijk alternatief – Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD