in

Zoveel invloed heeft beeldstabilisatie op je instellingen


30 september 2020, 07:14

Beeldstabilisatie is een techniek waar je in de dagelijkse praktijk heel erg veel aan hebt. Je kunt langere sluitertijden gebruiken en desondanks toch scherpe foto’s maken. Toch heeft de beeldstabilisatie in je camera en of objectief daardoor ook invloed op andere belangrijke instellingen. We leggen het uit.

Bij de meeste technische snufjes in moderne camera’s heeft vaak slechts een beperkte fanatieke groep fotografen daadwerkelijk profijt, maar beeldstabilisatie geeft iedere fotograaf meer mogelijkheden om met een goed en scherp beeld thuis te komen. Een scherpe foto maken is namelijk niet altijd even gemakkelijk. Omstandigheden zijn niet altijd ideaal en daarnaast heb je natuurlijk ook nog te maken met het ervaringsniveau van de fotograaf en met hoe goed hij of zij de camera en de mogelijkheden van dat toestel kent. Zelfs een professional maakt af en toe ongetwijfeld een onscherpe foto.

Er zijn verschillende soorten onscherpte. De onscherpte waar we het in dit artikel over hebben is bewegingsonscherpte: de onscherpte die ontstaat wanneer de fotograaf / camerabody beweegt tijdens het maken van de foto. De camera goed stil houden is niet altijd gemakkelijk, bijvoorbeeld als je in een ingewikkelde positie aan het fotograferen bent, als het hard waait of als je met uitgestrekte armen of met een tele-objectief aan het werk bent. Vaak gaat het dan alsnog goed, voornamelijk doordat er dan een erg korte sluitertijd gebruikt wordt. Die sluitertijd is namelijk het aspect binnen de fotografie dat vaak ten grondslag ligt aan een onscherp beeld. Negen van de tien keer is een te lange sluitertijd gebruikt, waardoor het onmogelijk is om je camera goed stil te houden. Traditioneel houdt men een regel aan die je vertelt dat je naar de brandpuntsafstand van je objectief moet kijken en dat getal moet gebruiken als minimale sluitertijd. Bij 50mm dus 1/50e van een seconde. Alles langer dan dat wordt gevaarlijk. Als je een 200mm gebruikt wordt dat dus 1/200e. Deze regel is handig om in je achterhoofd te hebben, maar is tegenwoordig niet meer zaligmakend.

Sinds een aantal jaren is beeldstabilisatie een populaire techniek die je in veel camera’s en objectieven terug kunt vinden. Door middel van verschillende sensoren kan het systeem de bewegingen die de body en het objectief maken compenseren. Bij beeldstabilisatie op de sensor is het daadwerkelijk de sensor zelf die beweegt om de trillingen te compenseren. Beeldstabilisatie in je objectief werkt eigenlijk hetzelfde, maar dan wordt een speciaal lenselement bewogen ter compensatie. Er zijn fabrikanten die beeldstabilisatie in zowel de camera als het objectief aanbieden. Deze technieken werken af en toe ook samen, waardoor je in dat geval nog meer voordeel behaalt. 1+1 is echter geen 2 in deze situatie, maar eerder 1,5.

Daarmee heeft beeldstabilisatie een heleboel effect op de instellingen die je kunt gebruiken om je foto te maken. De sluitertijd kan dus langer worden, maar tegelijkertijd kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijker werken met een klein diafragma of met een lage iso-waarde. Dat betekent in de praktijk dat je dus betere en schonere beelden kunt maken in situaties waarin je normaal gesproken voor een compromis zou moeten kiezen of waarin je met een statief aan de slag zou moeten gaan.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van september 2020

Als het donker is: 3x inspiratie om ’s avonds te fotograferen