in

Zwart-wit inkleuren


18 november 2012, 10:00

Wil je een oude zwart-wit foto inkleuren zodat hij iets minder oud oogt? Dat gaat makkelijker dan je denkt. Wij gebruiken hier Photoshop CS6, maar het kan ook in andere bewerkingsprogramma’s.

01 Scannen

Open Photoshop CS6 en kies Bestand, Open om de oude foto in te laden. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, selecteer de plaat en klik op Open. Heb je de foto niet digitaal, maar heb je wel een scanner? Kies dan Bestand, Importeren, WIA-ondersteuning. Klik op Blader en geef aan waar de gescande foto opgeslagen moet worden. Bevestig met OK. Laat Opgehaalde afbeelding(en) openen aanstaan maar vink Unieke submap uit. Kies Start en selecteer het apparaat om de scan te maken. Klik op OK en geef bij het type foto aan dat je een Kleurenafbeelding wilt scannen om zoveel mogelijk detail te krijgen. De weergave van dit venster kan verschillen afhankelijk van het merk van je scanner. Stel de scankwaliteit in op 300 dpi en klik op Scannen.
Het scherm kan er per type en merk scanner anders uitzien.

02 Laagmasker

Ontgrendel vervolgens de achtergrondlaag door in het lagenvenster te dubbelklikken op Achtergrond. Noem de laag Laag 1 en bevestig met OK. Creëer vervolgens een nieuwe aanpassingslaag door onder in het lagenvenster op de knop met de bol te klikken. Kies Volle kleur en selecteer een kleur, bijvoorbeeld rood voor de vrachtwagen. Bevestig met OK. Tik vervolgens in het lagenvenster op het witte vierkant in de laag om het laagmasker te activeren. Gebruik het emmertje uit de gereedschapsbalk om het laagmasker volledig zwart te maken en kies Kleur als laagmodus. Selecteer nu het penseel uit de gereedschapsbalk, kies een zacht penseel, stel de penseelkleur in op wit en verf op de delen van de foto die je rood wilt. Met een kleiner, zwart penseel kun je eventuele fouten herstellen.
Het inkleuren kost tijd, met een tekentablet gaat het sneller.

03 Afwerktips

Zodra je klaar bent met één kleur selecteer je in het lagenvenster de foto en herhaal je de vorige stap. Je maakt een nieuwe aanpassingslaag aan met een andere kleur, bijvoorbeeld groen voor de struiken. Je beslist uiteraard helemaal zelf hoeveel tijd je wilt besteden aan het inkleuren van de foto. In principe kun je tien tot wel honderd kleuren gebruiken. Een tip om snel tussen de voor- en achtergrondkleur te wisselen is sneltoets X. Kleur delen van de foto in met het witte penseel en switch pijlsnel naar zwart om de randen bij te werken. Zoom voldoende in om precies te werken. Sla het bestand op als Photoshopdocument om er later mee verder te gaan. Geef je bestand een naam en kies Photoshop bij Formaat.
Met een tiental kleuren kun je al een mooi effect behalen.

VOOR

NA

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Scherpstellen in het donker

Fotodokter: Beeldstijl