in

Zwart-wit met een vleugje kleur in Lightroom28 september 2020, 16:08

Een populaire bewerking van vooral portretfoto’s is ‘zwart-wit met een vleugje kleur’. Een zwart-witportretje met rode lippen, bijvoorbeeld. Je zou misschien denken dat dit alleen in Photoshop lukt, maar ook in Lightroom gaat dat prima.

Voor

Na

Zwart-wit

De standaardmethode om van een kleurenfoto een zwart-witfoto te maken, is door gewoon op het knopje Zwart-wit te drukken. Lightroom stelt dan het Profiel Adobe Monochroom in, waardoor de foto zwart-wit wordt. Je kunt eventueel een ander zwart-witprofiel kiezen als je een ‘pittigere’ of juist wat meer ingetogen omzetting wilt hebben, en je kunt nog met de Zwart-witmixer de omzetting van individuele kleuren naar grijstinten aanpassen. Voor dit verhaal zijn die speciale aanpassingen verder niet relevant. Wél het feit dat je nu echt een zwart-witfoto hebt, waar je in principe ook niet zomaar een stukje van ongedaan kunt maken om de kleuren terug te krijgen.

Inkleuren

Inkleuren van een zwart-witfoto is wél mogelijk, en dus ook van slechts een klein stukje. Wat je dan doet, is letterlijk met kleur over delen van de foto schilderen. Kies het aanpassings(Penseel), klik helemaal beneden op Vullen met kleur en stel daar de gewenste kleur (in dit voorbeeld natuurlijk rood) in. Kies een vrij klein penseel, zet Automatisch maskeren aan zodat Lightroom je helpt om netjes binnen de lijnen te blijven, en schilder zo de lippen weer rood.

Nadat je de foto hebt omgezet naar zwart-wit, kun je met het (aanpassings)Penseel en Vullen met kleur de lippen weer rood schilderen.

Alles schilderen

Het nadeel van de eerder omschreven methode is dat je de lippen niet terug schildert in hun oorspronkelijke kleur rood, maar in een zelfgekozen kleur rood. Bij rode lippen is dat niet zo’n probleem, maar als je iets subtielers zoals ogen weer hun kleur wilt teruggeven, zal dat minder geslaagd zijn. Wil je echt de oorspronkelijke kleur terughalen, dan moet je een alternatieve methode gebruiken. Hierbij gebruiken we het (aanpassings)Penseel eerst om de hele foto naar zwart-wit te schilderen. Neem een groot penseel, zet Automatisch maskeren uit omdat je nu echt de hele foto wilt inschilderen, en beschilder het hele beeld met Verzadiging op -100. Vervolgens schakel je om naar het Gummetje, zet je Automatisch maskeren weer aan en kies je weer een klein penseel. Daarmee beschilder je voorzichtig de lippen, zodat je daar het effect weer weggumt. De lippen worden ook nu weer netjes rood, met als verschil dat je nu echt de oorspronkelijke rode kleur terughaalt. Op deze manier kun je dus ook een complexer deel van de foto, met daarin verschillende kleuren, als ‘vleugje kleur’ terugbrengen in je zwart-witfoto.

Bij de alternatieve methode schilder je eerst de hele foto met Verzadiging -100 in. De foto wordt daardoor weer zwart-wit, maar nu kun je met het Gummetje die delen van de foto terug schilderen die je in hun oorspronkelijke kleur wilt houden.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zes creatieve mogelijkheden om binnenshuis te fotograferen

Van grauw naar blauw in Lightroom